Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.
Psihorerapie vs. vrăjitorie
Sunt foarte multe situațiile în care oamenii, cuprinși de disperare și lipsiți de informații corecte și validate științific, recurg, pentru a întelege și rezolva situațiile dificile și conflictuale cu care se confruntă, la magie, vrăji, blesteme, horoscop și astrologie, bioenergie, tămăduitori, proroci, exorciști sau orice alt miracol.
Sunt foarte multe situații în care oamenii nu își pot da seama de faptul ca relațiile disfuncționale cu părinții, un model parental deficitar și pervertit, o educație improprie, ignorarea de către părinți a nevoilor fundamentale ale copiilor: nevoia de relații de îngrijire; nevoia de protecție fizică; nevoia de afecțiune si atenție; nevoia de stabilire a limitelor și așteptărilor, timiditatea dureroasă sau dezinvoltura exagerată, lipsa încrederii în propria persoană, invidia, resentimentele și frustrările, durerile și suferințele, traumele și neîmplinirile, secretele și nemulțumirile, deziluziile și dezamăgirile sunt aspecte care transpar prin toți porii ființei umane, sunt simțite de ceilalți și stau la baza eșecului personal, relațional, profesional și social, fără a fi vreodată vorba de vrăji, blesteme, spirite posedate, horoscop sau energii blocate.
În aceasta situație, din păcate oamenii merg într-o direcție falsă, greșită, în care cei chemați să aline, să vindece, să ajute sau să soluționeze sunt vracii, vrăjitorii, prorocii, exorciștii, astrologii sau bioenergotămăduitorii, fără ca aceștia să aibă vreun punct de legatură cu o comunitate științifică reală și autentică sau să se bazeze pe vreo metodă validată științific.
Singurele aspecte pe care se bazează orice pseudointervenție de acest fel, sunt elementele generale necesare oricărei persoane aflate într-o situație de derivă, de confuzie, de disconfort și de suferință și anume: ascultare activă, atenție centrată, apartenență – comuniunea și relaxarea corporală.
Dar aceste elemente pentru o persoana aflată în suferința, cu o stare crescută de disconfort dar cu așteptpri majore, înseamnă foarte mult iar o „stare de bine” poate apărea aproape instantaneu. Această stare de bine va fi imediat asociată cu vindecarea, cu „leacul”. Nimic mai eronat și mai dureros din păcate.
Acea stare există cu adevărat și este foarte normală în situația dată, dar din păcate nu este decât o stare de moment, o stare care în foarte scurt timp dispare, iar locul îi va fi luat din nou de vechile perturbări, confuzii și conflicte, dublate de astă dată de noi deziluzii și dezamăgiri. Iar acest lucru se întamplă dintr-un motiv foarte simplu: deorece sunt hrănite nevoile bazale ale persoanei și nu sunt abordate într-o manieră științifică elaborată și academică adevăratele cauze (despre care am vorbit la începutul articolului) care au dus la apariția situației deficitare și disfuncționale a persoanei și asupra cărora persoana în cauză trebuie să se aplece și să muncească din greu cu un ajutor specializat care să o sprijine real în soluţionarea problemei și nu cu un vrac, vrăjitor, astrolog, proroc sau bioenergolog.
Singura persoana care îi poate rezolva problema este însăși propria persoană. Dar foarte importante aici sunt și motivațiile care determină oamenii să apeleze la astfel de practici. Acestea pot fi următoarele: lipsa de educație și cultură; lipsa informațiilor în ceea ce privește alternativele terapeutice reale; mitul magiei (x a fost și el la vrăjitoarea, bioenergologul, vraciul și acum este foarte bine); handicapul bazal al existenței: altcineva îmi poate rezolva problema (soarta, norocul, destinul, horoscopul etc.) . Astfel, altcineva este de vină pentru ceea ce mi se întamplă și tot altcineva trebuie sa îmi rezolve situația dificilă.
Într-adevăr, este foarte greu și este nevoie de mult curaj pentru a admite faptul ca ceva din interiorul nostru este de vină pentru ceea ce ni se întamplă și cel mai important, faptul că DOAR NOI PUTEM REZOLVA ACEASTĂ PROBLEMĂ, iar datorită perturbărilor, disfuncționalităților, lipsei de încredere, lipsei de curaj și comoditații, considerăm că alții sunt de vină și cel mai grav, că alții ne pot rezolva durerile, neîmplinirile și eșecurile.
Tocmai din acest motiv oamenilor le este mult mai ușor și la îndemână să apeleze la ocultism și toate derivatele sale, lăsându-se astfel goliți de personalitate și devenind simple legume vorbitoare în mâna unor escroci și impostori.
Ne naștem oameni dar abia pe parcursul unei vieți tumultuoase, care a venit cu bune și cu rele pentru unii, iar pentru alții mai mult cu rele, și doar prin curajul de a ne asuma responsabilitatea vieţii şi a soluțiilor reale, DEVENIM PERSOANE.
Astfel, traumele, confuziile și conflictele ni le-au dat alții, în trecut, cu bună știință sau fără să știe acest lucru și nu am avut ce face în această privință, dar soluțiile sunt în mîinile noastre, sunt actuale și țin foarte mult de felul în care conștientizăm, acceptăm și depășim perturbările anterioare și modelele disfuncționale ale raționamentelor, emoțiilor și atitudinilor față de noi, de ceilalți și de viață. Acestea sunt de fapt și de drept principalele motive pentru care viața noastră actuală, personală, relațională, socială și profesională poate fi presarată cu eșecuri, neîmpliniri, deziluzii și dezamăgiri și nu vrăjile, horoscopul, magia unui blestem sau energiile perturbate.
Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!