Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.
Teama de abandon și relațiile
Persoanele cu teama de abandon vor căuta permanent perfecțiunea unui partener și a unei relații. Aceste persoane vor idealiza constant începutul romantic, debutul diverselor relații, fiind extrem de încântate, în mod exagerat, de partenerul abia cunoscut și vor tinde să proiecteze o imagine de perfecțiune totală și constantă asupra celuilalt. Așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu diverși cunoscuți doar pentru a le povesti despre „calitățile incontestabile” ale noului partener.
[related-post post_id=”2258866″]
Atunci când elementele senzuale și emoționale puternice se diminuează inevitabil și apare în fapt persoana reală și relația propriu-zisă, cu provocările sale inerente, atunci când partenerul se dezvăluie și sunt descoperite aspectele mai puțin dorite ale partenerului, nevoile sale distincte, diferite de ale celuilalt, persoana cu teama de abandon devine neliniștită, agitată, tensionată și chiar panicată de teama faptului că celălalt s-ar putea detașa din cauza descoperirii diferențelor, disensiunilor.
Din acest motiv, aceste persoane cu teamă de abandon, pot ascunde destul de mult timp adevăratul lor caracter, mod de a fi, jucând astfel un rol dezirabil și furnizând chiar unele informații false de teama faptului că celălalt ar putea pleca dacă ar descoperi adevărul.
Pe acest fond, partenerul care nutrește această teamă de a nu fi părăsit, devine în mod constant acaparator, cicălitor, cere mai multă atenție și mai mult timp, chiar exclusivitate din partea celuilalt. Devine constant nemulțumit de acțiunile celuilalt, iar dovezile de afecțiune primite sunt întotdeauna prea puține. În același timp, începe să se îndepărteze de partenerul care nu îi confirmă cerințele și nevoia de exclusivitate. Sfârșește astfel prin a deveni extrem de nemulțumit de relație și își părăsește partenerul înainte de a fi părăsit.
Teama de a nu fi părăsit
Poate apărea și o altă situație în care acest tip de partener încearcă să devină partenerul perfect dar cu aceleași cerințe și dorințe de afecțiune. Pentru celălalt partener această situație de schimbare bruscă, va deveni supărătoare și deranjantă, acesta necunoscând teama celuilalt de a nu fi părăsit, neînțelegând de ce nu sunt suficiente dovezile de afecțiune pe care le oferă.
Din cauza acestei situații, partenerul constrâns se va detașa de relație, pe care nu o va mai găsi satisfăcătoare și își va părăsi în final partenerul acaparator. Cel părăsit se va simți din nou trădat și abandonat, întărindu-și convingerile perturbate cu privire la oameni și viață. Va considera că a fost nedreptățit și astfel profeția sa este îndeplinită. Crede că relația s-a terminat din cauza celuilalt fără a lua în considerație și fără a conștientiza aspectele abuzive de care a dat dovadă pe parcursul relației.
„Comportamentul persoanei care prezintă această teamă va fi caracterizat de anxietate excesivă, dependență puternică (adezivitate față de partener) sau va fi caracterizat de răceală și distanță psihoemoțională, neimplicându-se emoțional în relații pentru a evita suferința”, susține Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica.
Sunt unele lucruri de care trebuie să țină cont cei care sunt în relație cu o persoană care suferă de teama de abandon. Este foarte important să fie înțeles faptul că, pentru cel în cauză, teama de abandon este cât se poate de reală și puternică, iar acesta nu o poate controla.
În această situație discuțiile raționale nu vor duce la un consens sau o armonizare deoarece persoana în cauză nu poate rezona prin asimilarea acestor conținuturi. Oricât de mult ar încerca partenerul să demonteze temerile și nesiguranțele celuilalt, prin eforturi supraomenești de a-l liniști și a-i aduce dovezi, acestea nu vor funcționa.
Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!