Dacă e să ne raportăm la o zicală din bătrâni „lunea nici iarba nu crește”, motiv pentru care echipa Bihon.ro a decis să nu se îngrijească de responsabilitățile zilei de luni, ci să servească cititorilor o evadare din cotidian prin abordarea unor teme de actualitate.
Funcționarea relațiilor
Din ce în ce mai mult oamenii sunt interesați de aspectele care conduc fie către funcționarea pozitivă a unei relații, fie către distrugerea acesteia. Motiv pentru care Lectorul Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica prezintă atitudinile care sunt asociate, fie cu funcționarea pozitivă a relațiilor de cuplu, fie cu destrămarea acestora.
[related-post post_id=”2190163″]
Au fost realizate studii longitudinale asupra mai multor caracteristici care își pot pune amprenta asupra funcționării unei relații de cuplu: angajamentul față de relație, mulțumirea în cadrul relației, tipul de personalitate al partenerilor etc. Pe baza acestor studii au ieșit la iveală cele șase atitudini care prezic funcționarea pozitivă a unei relații de cuplu. Mai simplu spus, șase moduri de comportament a căror punere în practică poate duce relația către un nivel crescut de funcționare.
1. Implicarea în relație.
Angajamentul, atașamentul asumat în mod conștient față de relație și față de partener vor conduce către dezvoltarea relației și mulțumire față de ceea ce aceasta poate oferi. Atunci când te întrebi ce este bine pentru relație, vei avea doar de câștigat. Așadar nu ceea ce este important și bun pentru tine poate fi bun și important pentru relație.
Atunci când tu vrei să dormi, iar partenerul își dorește să faceți dragoste, va constitui o provocare pentru ambii parteneri. Dacă cei doi sunt implicați activ în relație, vor găsi constant soluții de compromis. Vor fi găsite soluții mulțumitoare pentru ambii parteneri, pe termen lung.
Dacă cei doi vor dori să fie satisfăcuți și mulțumiți în același timp, tot timpul și chiar amândoi deodată, relația nu va dura. Efectul de mulțumire și satisfacție echilibrată va fi tot timpul dependent de timp.
2. Falsul pozitiv.
Atitudinea prin care o persoană își vede partenerul de cuplu și relația, mai bune decât sunt în realitate, poate fi foarte constructivă pentru relație și succesul acesteia. Când îi construim celuilalt o imagine ideală suntem mult mai dispuși să-i rămânem alături.
Studiile au arătat că atunci când atribui unei persoane anumite calități sau defecte, în timp, persoana respectivă chiar începe să se comporte în conformitate cu acele atribute. Așadar, cu cât ne construim o imagine mai bună și mai calitativă despre celălalt, cu atât suntem mai dispuși să mergem mai departe.
Iluzia pozitivă față de calitățile sau personalitatea celuilalt ne ajută să mergem mai departe, să vedem lucrurile mai bune decât sunt, mai plăcute decât sunt și mai colorate. Această atitudine, oricât ar părea de ciudată, corelează foarte bine cu longevitatea relației.
3. Integrarea celuilalt.
Includerea celuilalt în propria viață, chiar dacă este un exercițiu dificil, conduce către o relație pozitivă și îndelungată. A începe să vorbești despre „noi”, „nostru”, „ne place”, „nu ne place” etc, poate conduce în mod clar la crearea unui „Eu” comun și a unui sentiment de apartenență.
Vizualizarea și exprimarea unei entități comune, „noi”, generează o stare de bine, bucurie și plăcere. Partenerii care recurg la acest mecanism își creează chiar și neurofiziologic o stare de bine. Studiile atestă faptul că sentimentul de apartenență la cuplu și sentimentul de siguranță duce la o stare de sănătate fizică mult mai bună decât a celor care chiar dacă sunt într-o relație nu creează acest sentiment de „Eu” comun.
4. Diversitatea iubirii.
Modul de a ne exprima iubirea este foarte variat. De la îmbrățișări la săruturi, de la atingeri la mângâieri, de la atenție și priviri la daruri și cadouri, de la încurajări la cuvinte calde și pline de afecțiune. Este foarte important să acceptăm faptul că celălalt poate avea modalități diferite de ale noastre în exprimarea iubirii. Secretul va fi să fim atenți la celălalt și să-i știm să-i oferim ceea ce are nevoie și nu ceea ce credem noi că are nevoie.
5. Acceptarea socială.
Cu cât relația este mai bine acceptată de comunitatea apropiată și extinsă (familie, prieteni etc), cu atât aceasta va avea succes pe termen lung. Atunci când grupul de apartenență asociază membrii unei relații cu relația în sine, adică pun întrebări despre celălalt, fac observații pozitive cu privire la modul în care funcționează relația și la modul în care relaționează cei doi parteneri, cei doi se vor simți mai confortabil și vor fi dispuși să realizeze concesii, iar astfel relația va funcționa mai bine
6. Aprecierea și admirația.
80% din persoanele divorțate declară faptul că înstrăinarea apărută în relație și faptul că nu au mai simțit admirație și apreciere, a fost principalele motive care au condus la ruptură sau infidelitate. Este foarte important să păstrați ca idee fundamentală faptul că celălalt merită să fie respectat și chiar îndrăgit.
Chiar dacă există o relație pozitivă, partenerii se pot simți uneori agasați de personalitatea dificilă a celuilalt. Dar chiar și atunci este foarte important să menții activ simțământul de a-l onora și a-l respecta pe cel cu care ești în relație. Astfel relația va deveni mai puternică.
[related-post post_id=”2203203″]
[related-post post_id=”2263187″]
Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!