FC Bihor trece din nou prin momente grele. Abia salvat de la evitarea retrogradării în Liga a III-a, clubul are toate șansele să ajungă chiar mai rău. Vineri, pe fondul sărbătoririi baschetbaliștilor, un comunicat sec din partea Primăriei anunța că instituția condusă de Ilie Bolojan a decis să nu mai acorde bani către FC Bihor. Un zvon care circula de ceva vreme în mediile fotbalistice!
Președintele clubului a aflat decizia de la ziariști, iar co-finanțatorii de la Consiliul Județean urmau să primească luni o informare în acest sens.
Nu era normal ca o astfel de hotărâre, care poate afecta decisiv activitatea clubului, să fie luată după o discuție între părțile implicate? Cu comunicarea variantelor care rămân pentru ca FC Bihor să-și desfășoare activitatea?
Se pare că e mai bine să-i lași în ofsaid pe ceilalți și apoi să se descurce cum pot! Ce se întâmplă cu jucătorii, antrenorii, inclusiv cei de la Centrul de copii și juniori dacă și Consiliul Județean ia o decizie asemănătoare?
Vina e la ei!
În comunicatul cu pricina se mai menționează că Primăria va redirecționa banii economisiți prin ieșirea de la finanțarea FC Bihor către baschet și polo. Secțiile care fac performanță şi merită apreciate pentru ceea ce fac! Secţii la care însă Primăria nu poate plăti salarii, ci doar cheltuielile organizatorice (masă, cazare, transport, barem arbitraj, etc), pe care le asigura și până acum. Deci, unde va fi direcționată suplimentarea?
Adevărat că rezultatele obținute de fotbal în ultimele două sezoane au fost slabe, dar și când a promovat FC Bihor în 2011 nu a putut juca în Liga 1. Din cauza cui? A „performanțelor” reușite de oamenii politici de pe tot eșichierul politic delegați de Consiliul Local și Consiliul Județean în Adunarea Generală a Acționarilor CS FC Bihor de-a lungul anilor. Celebra AGA!
Cei care prin nepriceperea lor sau cu bună ştiinţă au girat și acceptat deciziile care au dus la creșterea datoriilor clubului an de an și intrarea în insolvență. Ceea ce a însemnat neprimirea licenței pentru Liga 1, după amintita ultimă promovare. Ei sunt principalii vinovați, pentru că nicio decizie majoră în club nu se putea face fără semnătura lor. De ce nu sunt ei trași la răspundere?
Acum, invocând lipsa de performanță, Primăria vrea să închidă robinetul de tot. Uită să amintească amănuntul că FCB este în insolvență, iar în fiecare lună ar trebui să plătească 800 de milioane de lei vechi pentru vechile datorii. O parte bună din actualul buget! Dar și aici există restanțe de vreo zece luni, semn că finanțatorii ar fi așteptat mai mult o retrogradare a echipei, pentru a fi declanșat falimentul.
De menționat că în acest sezon jucătorii de la FC Bihor au avut printre cele mai mici salarii din Liga 2, iar primele care le-au avut promise nu i-au făcut invidioși nici măcar pe fotbaliștii de la Paleu, Sânmartin sau Sântandrei. Trei cluburi din Liga 4 Bihor!
Cum e la alții?
Spre comparație, echipele care au reușit promovarea din Seria a II-a, CSU Craiova și ASA Tg. Mureș au oferit salarii medii de 3-4.000 euro pe lună, vârfurile fiind Curelea și Varga de la CSU remunerați cu 9.000 de euro lunar.
Și la FC Bihor performanța ar fi alta dacă ar fi aduși jucători plătiți cu 3, 4 sau 5.000 de euro pe lună, sume vehiculate în baschetul și polo-ul bihorean.
Iar când publicul simte că la FC Bihor lucrurile merg bine vine și la stadion. Un stadion care aşteaptă de un deceniu să fie modernizat pentru a putea găzdui jocuri de Liga 1. Ultimele meciuri importante, cel cu Petrolul din campionatul cu promovarea și cu Rapid în Cupa României, aducând pe Stadionul Iuliu Bodola peste 10.000 de spectatori! De trei ori mai mult decât vin la polo și baschet la un loc la o finală de campionat național!
Şi întrucât vorbim de performanţe, lăudabilă e şi prestaţia echipei de handbal CSM Oradea care a reuşit promovarea cu victorii pe linie, dar nu vor putea evolua în Liga Naţională din cauza fondurilor insuficiente!
Citiți principiile noastre de moderare aici!