Astfel, fostul condamnat este reintegrat, pe plan juridic, în societate, reabilitarea constituind o cauză care înlătură decăderile și interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare.
Este foarte important de reținut faptul că reabilitarea se dispune sau se constată cu privire la toate condamnările suferite de o persoană, nu doar pentru o parte a acestora, și indiferent de natura și gravitatea acestora.
Reabilitarea de drept operează automat, în virtutea legii, în cazul condamnării la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.
De asemenea, reabilitarea de drept intervine și în cazul în care pedeapsa stabilită este închisoarea de 3 ani sau mai mică, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani de la împlinirea termenului de supraveghere, condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.
La împlinirea termenului de reabilitare de drept, autoritatea care ține evidența cazierului judiciar va șterge din oficiu mențiunile privind pedeapsa. În situația în care mențiunile nu sunt șterse din oficiu, condamnatul are posibilitatea de a formula cerere de constatare a intervenției reabilitării de drept.
Competența de soluționare a cererii aparține fie instanței care a judecat în primă instanță cauza în care s-a pronunțat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanței corespunzătoare în grad celei care a judecat cauza în primă instanță în a cărei circumscripție domiciliază condamnatul.
De precizat este faptul că în cazul în care se constată că în privința condamnării sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru incidența instituției reabilitării judecătorești, instanța sesizată cu cererea de constatare a intervenției reabilitării de drept nu va respinge cererea, ci o va recalifica ca cerere de reabilitare judecătorească, urmând apoi procedura prevăzută de lege pentru aceasta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!