Anterior infracțiunea a fost incriminată prin Legea nr. 216/2011 privind interzicerea activității de cămătărie.
Prin camătă se înțelege dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut . Cămătarul este persoana fizică ce dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete .
Sesizarea organelor de urmărire penală se poate face fie ca urmare a unei plângeri din partea persoanei vătămate , fie ca urmare a unui denunț sau se poate face o sesizare din oficiu , infracțiunea fiind guvernată de principiul oficialității.
Legea nu permite retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părților , iar sumele de bani obținute din activitatea de cămătărie ar trebui confiscate , în măsura în care nu sunt restituite persoanei vătămate.
Având în vedere că prin decizia nr. 26/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost respinsă ca inadmisibilă pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept , urmează ca fiecare instanță de judecată să aprecieze de la caz la caz ce se întâmplă în situația în care acțiunile de remitere efectivă a sumelor de bani au avut loc înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2011 sau art. 351 din Codul penal , iar activitatea de percepere a dobânzilor a avut loc după intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2011.
Opinia majoritară este în sensul că infracțiunea se consumă în momentul în care s-au săvârșit suficiente acte de dare de bani cu dobândă, iar momentul epuizării activității infracționale este cel al ultimului act de executare , fiind indiferent sub acest aspect momentul încheierii dobânzii.
Trimite articolul
XSânt cămătari cu zeci de ani vechime în scumpul nostru oraș care au pus în stradă mulți oameni și nu le face nimeni nimic, au dezvoltat un sistem atât de eficient încât au relații la toate palierele de la notari la magistrați, dublu la triplu funcționează perfect.