De asemenea , a constatat că prevederile art. 213 alin. (8) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală astfel cum au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017 sunt neconstituționale.
Din momentul publicării excepției de neconstituționalitate în Monitorul Oficial , conform art. 147 alin. 1 din Constituția României , prevederile declarate neconstituționale vor fi suspendate de drept, iar dacă în 45 de zile Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord textele declarate neconstituționale cu Constituția , acestea își vor înceta efectele juridice.
Prevederile criticate au următorul cuprins:
– Art. 213 alin. (8) din Legea nr. 2017/2015 privind Codul de procedură fiscală în forma anterioară modificării prin OG nr. 30/2017 : ” Prin excepție de la prevederile alin. (7) , în situația în care au fost instituite măsuri asiguratorii și au fost sesizate organele de urmărire penală conform legii , măsurile asiguratorii încetează de drept la data la care au fost luate măsuri asiguratorii potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală , cu modificările și completările ulterioare ”.
– Art. 213 alin. (8) din Legea nr. 2017/2015 privind Codul de procedură fiscală astfel cum a fost modificat prin OG nr. 30/2017 : ” Prin excepție de la prevederile alin. (7) , în situația în care au fost instituite măsuri asiguratorii și au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii , măsurile asiguratorii subzistă până la data soluționării cauzei de către organele de urmărire penală sau de instanța de judecată. După comunicarea soluției date de către organele de urmărire penală sau hotărârii judecătorești , în cazul în care măsurile asiguratorii instituite de către organul fiscal competent nu se transformă în măsuri executorii potrivit legii , acestea se ridică de către organul care le-a dispus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!