Desigur, Tokes nu leagă în vreun fel demisia sa din UDMR de apropierea momentului electoral. În schimb, are alte motivaţii. Europarlamentarul îi reproşează UDMR-ului „o poziţie permisivă” şi chiar una sprijinitoare faţă de proiectul de exploatare prin cianuri a aurului de la Roşia Montană. Apoi, Tokes leagă UDMR de eticheta „corupţie”, incluzând aici eşecul României de aderare la Spaţiul Schengen. Desigur, „din cauza corupţiei atotcuprinzătoare”. Tokes mai acuză setea de putere a UDMR, considerând că Uniunea mai are o hibă: dezbină comunitatea maghiară din România (!).
În 2009, Tokes era pus primul pe lista UDMR pentru Parlamentul European, în ciuda atitudinii sale constant critică faţă de Marko Bela&Co. Acest troc UDMR-Tokes era făcut pentru a ajuta UDMR să treacă peste cele 5%, iar Tokes ajungea mai uşor la Bruxelles. UDMR s-a simţit atunci obligată să-l ia pe „indisciplinatul” Tokes în braţe, după ce episcopul reformat ajungea de unul singur în Parlamentul European, în noiembrie 2007. În ciuda acestei cinice înţelegeri, Tokes a rămas acelaşi fervent critic al UDMR. Mai mult, criticile sale au căpătat amploare şi datorită funcţiei dobândite ulterior, aceea de vicepreşedinte al Parlamentului European, coroborată cu revenirea la Putere, în Ungaria, a prietenului său, Viktor Orban.
Demisia aceasta din UDMR nu este una surpinzătoare, dar are valoare de simbol – ruptura totală de UDMR, susţinută inclusiv de Budapesta. Este o mişcare tactică a lui Tokes, care tocmai ce şi-a înfiinţat un nou partid politic: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Partid pe care-l conduce de facto, dar din care nu face parte şi în mod formal.
Oare cum va reacţiona UDMR în apropierea alegerilor? Se va radicaliza, oare, Uniunea, de teama pierderii electoratului în favoarea radicalului Tokes? La nivel central, UDMR pare să fi convins PDL pentru înfiinţarea unei secţii maghiare la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. Recent, în Consiliul Local Oradea, grupul UDMR a propus montarea de plăcuţe bilingve pe străzile din Oradea. Aceste iniţiative nu sunt deloc întâmplătoare. În prag de alegeri, politicienii de etnie maghiară din România au luat deja startul în concursul de seducere a electoratului de etnie maghiară cu discursuri şi promisiuni naţionale şi naţionaliste.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!