Amnistia înlătura răspunderea penală pentru infracțiunea săvârșită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură și executarea pedepsei pronunțate, precum și celelalte consecințe ale condamnării. Trebuie menționat că amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie și totodată, amnistia nu are efecte asupra pedepsei deja executate.
De precizat că amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranță și asupra drepturilor persoanei vătămate, ceea ce semnifică faptul că bunurile confiscate sau pretențiile admise ale părții civile nu se pot recupera de persoanele cărora li se adresează această clemență normativă.
Astfel, cel mai important efect juridic al intervenirii unui asemenea act normativ este reprezentat de excluderea răspunderii penale pentru infracțiunile ce intră sub incidența acesteia, precum și scoaterea din evidența cazierului judiciar a acelei fapte.
Actul de clemență are ca obiect doar infracțiunile săvârșite până la intrarea sa în vigoare, dacă legiuitorul nu a înțeles să prevadă altfel.
Se impune totuși să facem precizarea că acest act normativ poate restrânge aplicabilitatea sa prin impunerea unor condiții care trebuiesc îndeplinite de cei cărora li se adresează. În baza acestui criteriu amnistia poate fi condiționată sau necondiționată.
Spre exemplu, legiuitorul poate condiționa aplicabilitatea amnistiei la anumite infracțiuni, ori poate condiționa aplicabilitatea în funcție de cuantumul pedepselor aplicate, al prejudiciului cauzat, al inexistenței unei stări de recidivă…etc
Atunci când actul de clemență intervine, cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!