Aceasta poate fi dispusă la locuința unei persoane fizice, a sediului unei persoane juridice sau a unui spațiu delimitat în orice mod, care este deținut de către o persoană fizică sau juridică, spre exemplu, curte, grădină.De asemenea poate fi efectuată la locuința persoanei vătămate, a părții civile, la locuința unui martor sau chiar a unei rude ale inculpatului, într-o cameră de hotel sau celula unui deținut.
Pentru a fi dispusă, este necesar a fi începută urmărirea penală și este dispusă de judecătorul de drepturi și libertăți. Aceasta se efectuează de procuror sau de către organul de cercetare penală și doar între orele 06:00 – 20:00, cu excepția situațiilor în care infracțiunea este flagrantă sau percheziția urmează să fie efectuată într-un local public. Însă, percheziția începută în acest interval orar, poate fi continuată și în timpul nopții.
Este obligatoriu ca organul judiciar care efectuează percheziția domiciliară să solicite înainte de începerea acestui procedeu probatoriu, predarea de bunăvoie a persoanelor sau obiectelor căutate, iar în acest caz, percheziția nu se mai efectuează. De asemenea, este obligatoriu a fi comunicat un exemplar al mandatului de percheziție, emis de judecător.
Persoana percheziționată are dreptul de a solicita ca la efectuarea percheziției să participe un avocat, sens în care începerea percheziției este amânată până la sosirea acestuia, dar fără a depăși 2 ore de când acest drept i-a fost comunicat. Totodată, aceasta are dreptul se a fi asistată de o persoană de încredere.
Activitatile desfasurate cu ocazia efectuarii perchezitiei sunt consemnate intr-un proces-verbal, iar persoana perchiziționată poate face mențiunile pe care le consideră necesare în cuprinsul acestui proces-verbal, din care este obligatoriu să îi fie înmânat un exemplar.
Ioana Țenț Avocat colaborator S.P.A.R.L. „DOSEANU&ASOCIAȚII”
Citiți principiile noastre de moderare aici!