Dacă ne simțim furioși și chiar dorim ca cealaltă persoană să aibă într-un fel sau altul un eșec, vorbim despre invidia ostilă (plină de resentimente) iar dacă succesul cuiva ne face să ne simțim rău, pierduți, învinși sau poate chiar umiliți avem de-a face cu invidia depresivă. Invidia este universal valabilă și neplăcută, iar atunci când ne simțim invidioși putem să ne comportăm astfel încât să subminăm propriile noastre interese.
Ca să nu se întâmple acest lucru, putem transforma invidia astfel încât aceasta să devină un lucru pozitiv pentru noi. Robert Leahy (Yale University) ne dă câteva recomandări în acest sens. „De multe ori persistăm în emoții negative pentru că credem că suntem realiști, onești cu noi înșine și îndreptățiții să simțim orice am simți.” (Leahy, 2015) Și chiar dacă e așa, ar fi bine să ne întrebăm ce rezolvăm dacă suntem invidioși? Da, avem dreptul să simțim anumite emoții, dar tot așa avem dreptul să le și schimbăm.
Invidia apare uneori ca o amenințare la statusul personal. Statusul personal poate fi dat de numărul de articole publicate pentru cei din lumea științifică și universitară, de numărul de roluri interpretate pentru actori, de poziția în ierarhie pentru cei care lucrează în corporații sau de diferite alte caracteristici specifice grupului din care persoana face parte. Observăm că statusul personal este de fapt foarte legat de grupul din care facem parte și este pasager. Așa încât privind lucrurile din altă perspectivă, constatăm de fapt că statusul care ne este amenințat este foarte puțin important în afara grupului din care facem parte iar acest lucru poate face ca sentimentul de invidie să scadă. Și întrebați-vă ce câștigați până la urmă dacă statusul dvs. personal se îmbunătățește cu (de exemplu) cu 10%? Vi se va schimba viața în mod radical sau majoritatea situațiilor și trăirilor dvs. râmân la fel?
Unii oameni se compară în permanență cu ceilalți. Poate că uneori acest lucru este de ajutor pentru a ști cum se descurcă, dar dacă această comparație înseamnă și critica succesului celuilalt în mod cert acest lucru nu mai reprezintă un ajutor. De ce să lasăm invidia să ne invadeze și să ne facă să ne simțim ca niște ratați? De ce nu ne-am concentra ca data viitoare să facem mai bine ce avem de făcut? Mai bine ne îmbunătățim perfomanța personală decât să invidiem pe altcineva.
Încercați să gândiți realist atunci când constatați că sunteți invidios. În loc să vă spuneți că este nedrept pentru dumneavoastră că celălalt a reușit întrebați-vă dacă există de fapt un motiv serios pentru care celălalt are succes. Sau chiar gândiți-vă dacă e cinstit din partea dumneavoastră să atribuiți succesul celuilalt doar șansei fără să țineți seama de efortul făcut de celălalt pentru a obține acel succes.
Psiholog Sofia Laza
Citiți principiile noastre de moderare aici!