Unde plecăm în vacanță sau în concediul binemeritat. Pregătirea mesei de ajun. Găsirea cadourilor potrivite pentru toți cei dragi. Aglomerația din supermarket, veselie, colinde, lerui-ler, „române să fii bun”. Plus ceva pentru noi, o haină, un parfum, o atenție. Pentru că merităm. Tragem tot anul din greu. Apoi pregătirile pentru noaptea dintre ani. Garderobă, restaurant, eventual excursie. Stres, dar și distracție! O viață are omul și o dată în an e Crăciunul.
Undeva în noapte se naște un copil, în cele mai umile condiții. Alți copii nu au mâncare, apă curată, adăpost, haine, părinți, educație. Câteva miliarde de tineri, adulți și bătrâni trăiesc în mizerie. Desigur, nu pe strada noastră, nu în magazine sau pe unde ne petrecem sărbătorile de iarnă. Dacă ar fi mai aproape i-am ajuta, le-am arunca un ban, le-am da ceva. Cu măsură, desigur, pentru că viața e grea și nici nouă nu ne dă nimeni nimic pe gratis.
Ce legătură are Crăciunul – pentru a cărui sărbătorire primim liber de la serviciu și de la școli – cu ceea ce facem noi în această perioadă? Ce legătură e între Nașterea lui Cristos și generozitatea pe care o arătăm în această perioadă fată de cei apropiați nouă și față de noi înșine? Ce legătură e între iubirea creştină, renunțarea la sine în favoarea celui în nevoie, și schimbul păgân de daruri între cei ce au tot ce le trebuie, de-a lungul unor zile în care ne luptăm cu munții de mâncare şi râurile de băutură?
Mă întreb asta nu ca unul care poate face morală altuia, ci ca unul care a făcut aceleași greșeli ca majoritatea. Rușinat de îndelungata urmare a turmei păgâne, anul acesta m-am hotărât ca de acum înainte să nu mai fac daruri adulților, ci în numele lor să fac donații organizațiilor de caritate serioase. Şi sper să primesc şi eu doar astfel de daruri. Pentru că toate cele necesare le am deja.
„Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-ați dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit; am fost gol și M-ați îmbrăcat; am fost bolnav și ați venit să Mă vedeți; am fost în temniță și ați venit pe la Mine… Adevărat vă spun că, oridecâte ori ați făcut aceste lucruri unuia dintre acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie Mi le-ați făcut.“
***Opiniile exprimate de colaboratorii noştri nu coincid neapărat cu politica editorială a redacţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!