Organul de solutionare competent poate suspenda procedura de solutionare, printre altele, atunci cand organul care a efectuat activitatea de control a sesizat organele în drept cu privire la existența indiciilor săvârșirii unei infracțiuni în legătură cu mijloacele de probă privind stabilirea bazei de impozitare și a cărei constatare ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra soluției ce urmează să fie dată în procedură administrativă. Hotărârea definitivă a instanței penale prin care se soluționează acțiunea civilă este opozabilă organelor de soluționare competente, cu privire la sumele pentru care statul s-a constituit parte civilă.
Introducerea contestației pe calea administrativă de atac nu suspendă executarea actului administrativ fiscal. Introducerea contestatiei nu aduce atingere dreptului contestatorului de a cere suspendarea executării actului administrativ fiscal . Instanța competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauțiune . În cazul suspendării executării actului administrativ fiscal, dispusă de instanţele de judecată , toate efectele actului administrativ fiscal sunt suspendate până la încetarea acesteia şi obligaţiile fiscale nu se înscriu în certificatul de atestare fiscală. Aceste efecte privesc atât obligaţiile fiscale principale individualizate în actul administrativ suspendat la executare, cât şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, chiar dacă aceste obligaţii fiscale accesorii sunt individualizate în acte administrative fiscale care nu sunt suspendate la executare. Prin excepţie , în cazul în care instanţa judecătorească admite cererea contribuabilului/plătitorului de suspendare a executării actului administrativ fiscal, nu se datorează penalităţi de întârziere sau penalităţi de nedeclarare pe perioada suspendării.
Suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate dacă acțiunea în anularea actului administrativ fiscal nu a fost introdusă în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de soluționare a contestației. În cazul în care s-a formulat o cerere de suspendare a actului administrativ fiscal , iar cauţiunea este deja consemnată la dispoziţia instanţei, nu este necesară consemnarea unei noi cauţiuni în situaţia în care se solicită suspendarea actului administrativ fiscal , cu condiţia ca, la data pronunţării asupra cererii de suspendare , cauţiunea să fie consemnată efectiv la dispoziţia instanţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!