În cazul în care destinatarul este găsit acasă, îndeplinirea procedurii de citare sau de comunicare a actelor procedurale nu prezintă dificultăți.
Însă în cazul în care persoana care urmează să fie citată sau căreia trebuie să i se comunice actele procedurale nu este găsită, codul de procedură penală impune unele obligații în sarcina persoane care urmează să înmâneze aceste acte, după cum urmează:
1. La alin. 1 al art. 261 NCPP, se prevede: „Dacă persoana citată nu se află acasă, agentul înmânează citaţia soţului, unei rude sau oricărei persoane care locuieşte cu ea ori care în mod obişnuit îi primeşte corespondenţa. Citaţia nu poate fi înmânată unui minor sub 14 ani sau unei persoane lipsite de discernământ.”
Astfel, agentul procedural va avea obligatia de a face verificari pentru a afla dacă la adresa la care urmează să comunice actul de procedură se află vreo persoană din cele indicate la art. 261 alin. 1 NCPP.
2. Art. 261 alin. 2 NCPP prevede: „Dacă persoana citată locuiește într-un imobil cu mai multe apartamente sau într-un hotel, în lipsa persoanelor arătate la alin. (1), citația se predă administratorului, portarului ori celui care în mod obișnuit îl înlocuiește.”
Așadar, agentul procedural, în situația în care nici persoana cărei trebuia sa îi comunice actele de procedura si nici alt membru al familiei nu se află acasă, iar destinatarul locuiește într-un imobil cu mai multe apartamente, are obligația de a
preda actele de procedură administratorului ori portarului blocului în care locuiește destinatarul, ori persoanei care îi înlocuiește.
După cum se poate observa în textul de lege, acesta impune o obligatie in sarcina agentului procedural de a preda actele de procedura administratorului sau portarului imobilului daca destinatarul actelor de procedura nu este găsit acasă, mentionandu-se cu titlu imperativ faptul că în lipsa persoanelor aratate la alin. (1), citatia SE PREDĂ administratorului, portarului ori celui care in mod obisnuit il inlocuieste.
3. La art. 261 alin. 2 NCPP se arată: „În lipsa persoanelor arătate la alin. (1) si (2), agentul este OBLIGAT să se intereseze când poate găsi persoana citată pentru a-i înmâna citația. Când persoana citată nu poate fi găsită, agentul afișează pe ușa locuinței persoanei citate o înștiințare”
Astfel, si în acest alineat se menționează foarte clar faptul că agentul este OBLIGAT să se intereseze când poate găsi persoana citata pentru a-i înmâna actele de procedură, si doar după ce a efectuat toate demersurile impuse de alin. 2,3 și 4 ale art. 261 NCPP, și nu s-a reușit contactarea destinatarului, a unei rude sau a administratorului clădirii, agentul urmează să afișeze pe ușa locuinței persoanei citate o înștiințare.
Așadar, în cazul în care destinatarul actelor de procedură nu se află acasă, agentul procedural nu poate proceda direct la afișarea unei înștiințări pe ușa locuințe destinatarului, cu mențiunea ca acesta să se prezinte la organul judiciar pentru a i se comunica actele de procedură, procedura nefiind legal îndeplinităîn acest caz. Agentul procedural este obligat ca, în prealabil, să facă toate demersurile impuse de art. 261 alin. 2-4 din NCPP pentru a-i înmâna destinatarului actele de procedură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!