„Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane:
- a)soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului;
- b)persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.”
În urma controlului constituțional, înaltul for a decis cu majoritate de voturi, că soluția legislativă cuprinsă în art. 117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, este neconstituțională.
În acest sens, Curtea a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.117 alin.(1) lit.a) și b) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor, sfera peresoanelor care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, în cazul în care convieţuiesc ori nu mai conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul (concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului), este neconstituțională.
Deși inițial, Codul de procedură penală aloca acest drept doar persoanelor care au avut calitatea de soț al suspectului sau inculpatului, Curtea Constituțională a apreciat că pilonul pe care se sprijină acest drept, se circumscrie noţiunii de „viaţă de familie”. Ori, acest pilon social nu are în vedere doar familiile bazate pe căsătorie ci poate include și relaţii care nu sunt certificate prin îndeplinirea formalităților legale.
Astfel, având în vederea sfera relațiilor de familie, Curtea Constituțională a constatat că nu există niciun motiv obiectiv și rezonabil pentru care concubinii/foștii concubini ai suspectului sau inculpatului să fie obligați să depună mărturie într-un procesl penal având ca obiect săvârșirea unei infracțiuni de către foștii parteneri de viață.
Citiți principiile noastre de moderare aici!