Hai să ne referim doar la segmentul cardului de sănătate, pe care se bate acum moneda.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că din 19 septembrie a.c. a început distribuirea cardului de sănătate în Bucureşti şi din 20 septembrie – în toată ţara.
Care va fi soarta acestui card? Vor avea asiguraţii beneficii? Sau vor profita doar unii furnizori medicali şi mai ales unii patroni care vor refuza angajarea sau se vor descotorosi mai lesne de unii angajaţi.
Teoretic, cardul de sănătate ar trebui să fie unul extrem de folositor, mai ales în situaţiile de urgenţă. Să zicem un asigurat care suferă leziuni grave în urma unui accident şi nu poate comunica. Ajunge la Urgenţe fără aparţinători şi, în plus, are boli asociate delicate. Pacientul ar putea beneficia de tratamente mai precise dacă are cardul la el, fiindcă acolo s-ar regăsi afecţiunile de care suferă şi tratamentele luate.
Dar cum la noi totul se complică, e posibil ca soarta cardului de sănătate să fie identică, cel puţin pentru o perioadă, cu cea a altor acte licitate şi tipărite pe sume în euro extrem de mari şi care nu au folosit decât unui grup de oameni, care au luat comisioane mari, „pentru toţi” asiguraţilor.
De exemplu, carnetul de sănătate. În afara copiilor şi bolnavilor cronic, nu am prea auzit să fie folosit de bihoreni. Carnetul de sănătate a fost distribuit cu scopul de identificare mai rapidă a pacienţilor la medici şi farmacişti, dar s-a dovedit că nu e vital pentru marea masă de români.
Mai târziu a apărut şi carnetul de asigurat. O licitaţie, tipărire, distribuţie, o mână de alţi oameni care au câştigat alte sume uriaşe de bani.
Să ridice mâna cine a primit carnetul de asigurat şi de câte ori l-a folosit? În timp acesta s-a dovedit inutil şi nimeni, nici măcar presa centrală nu a luat la rost decizia „luminaţilor” din guvernele de atunci.
Acum, cardul electronic de sănătate, scos pentru multe milioane de români, e şi mai scump fiindcă presupune, dincolo de licitaţie, tipărire şi distribuţie şi cumpărarea de cititoare de carduri, necesare furnizorilor medicali. Fiindcă degeaba s-au apucat acum să împartă cardurile la asiguraţi. Bolnavii nu le vor putea folosi dacă la spitale, farmacii şi alte unităţi medicale nu există cititoare de card (un fel lde mini-bancomate în care se introduc cardurile pentru a se putea citi datele medicale).
Poştaşul ne va bate la uşi să ne dea cardurile pe care probabil le vom arunca în dosarele cu acte de acasă până când furnizorii medicali vor avea cititoare de card şi vor apărea norme clare de folosire a cardului.
Adică alţi bani aruncaţi de unii factori decizionali doar pentru câteva firme beneficiare. Şi la aceşti factori decizionali, oameni ajunşi în funcţii politice pe te miri ce criterii, când li se va bate la uşă să fie luaţi şi ei la rost şi obligaţi aşa cum suntem noi, oamenii simpli?
Citiți principiile noastre de moderare aici!