Potrivit cărora s-ar constitui într-o gravă discriminare o anume notă a predecesorului său (fostul ministru „tehnocrat” Mircea Dumitru), prin care se interzicea ca în funcţiile de director rămase vacante după concursul organizat în această toamnă pentru ocuparea lor să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective înainte de concurs, chiar dacă acestea fie nu au participat la concursul respectiv, fie s-au prezentat, dar l-au picat.
Astfel, noul ministru ne anunţă că a luat o decizie cu greutate pentru „sănătatea” sistemului de învăţământ pe care îl păstoreşte, şi anume pe aceea de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct: pentru ca cei care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numiți, temporar – prin „detaşare în interesul învăţământului” – vezi bine! – în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece (spune ministrul) „toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, o conducere”.
Chiar dacă ministrul Pavel Năstase ar fi menţionat că măsura luată este una temporară (urmând ca până în luna iulie să fie organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante), decizia luată reprezintă şi o formă de desconsiderare a celor care s-au pregătit pentru acest exanem, au fost oneşti şi l-au promovat. Acest lucru scoate la lumină probleme vechi ale sistemului de învăţământ românesc post-decembrist, printre care şi aceea de a-l organiza şi de a-l conduce prin decizii „de la partid” – indiferent care ar fi fost acesta… Şi astfel, ceea ce s-a dorit a fi o formă de evaluare şi de selectare a directorilor de şcoli, de profesionalizare a managementului şcolar, să nu îşi atingă finalitatea. Iar promovarea în funcţii de conducere a aceloraşi profesori care nu au fost capabili să promoveze un concurs (fie că nu au întrunit punctajul necesar ori – mai grav – nici nu s-au prezentat la el), să reprezinte o palmă pe obrazul colegilor care şi-au câştigat postul de director prin concurs. Dar – vorba aia – trăim în România, iar asta ne ocupă tot timpul…
Prof. Daniel Topală
Citiți principiile noastre de moderare aici!