Ca urmare a modificărilor aduse legislației penale prin intrarea în vigoare a Noului Cod penal ( 1 februarie 2014 ) este posibilă încheierea unor acorduri de mediere pentru o mulțime din infracțiunile incriminate.
În funcție de prevederile legale, este posibilă încheierea unui acord de mediere care să ducă la încetarea procesului penal, fie prin retragerea plângerii prealabile, fie prin împăcarea părților.
Prin intermediul medierii, părțile pot soluționa amiabil atât latura civilă , cât și latura penală a cauzei.
Pentru infracțiunile pentru care legea nu permite încetarea procesului penal (este cazul infracțiunilor grave), părțile pot totuși încheia cord de mediere cu privire la latura civilă a cauzei , acord care poate avea influență în sensul reducerii limitelor de pedeapsă .
Conform articolului 75 alineat 1 litera d din Noul Cod penal, constituie circumstanță atenuantă (fiind obligatoriu de reținut), acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății până la primul termen de judecată, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanță într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei.
De asemenea, pot constitui circumstanțe atenuante eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii.
Consecința reținerii circumstanțelor atenuante este reducerea cu o treime a limitelor minime, respectiv maxime a pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită, ceea ce de multe ori duce la stabilirea unei pedepse neprivative de libertate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!