Medierea reprezintă o modalitate de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă , cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților, ea putând avea loc între două sau mai multe părți.
Medierea reprezintă o activitate de interes public și se bazează pe încrederea pe care părțile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele și să le sprijine pentru soluționarea conflictului, prin obținerea unei soluții reciproc convenabile, eficiente și durabile.
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-și soluționa disputele prin mediere , atât în afara , cât și în cadrul procedurilor obligatorii de soluționare amiabilă a conflictelor prevăzute de lege.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale , cum sunt cele privitoare la statutul oersoanei, precum și orice alte drepturi de care părțile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenție sau prin orice alt mod admis de lege.
Organele judiciare și arbitrale , precum și alte autorități cu atribuții jurisdicționale informează părțile asupra posibilităților și avantajele folosirii procedurii medierii și le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluționarea conflictelor dintre ele.
În viitor vom prezenta avantajele concrete ale medierii raportat la litigiile penale, civile, comerciale și de dreptul familiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!