Aceste amenajări vin să contrabalanseze atitudinea municipalităţii vizavi de copacii din municipiu, toaletaţi sau mai degrabă sacrificaţi, de cele mai multe ori, pe altarul oricăror alte lucrări de pe raza municipiului. Că e vorba despre o parcare, o extindere de şosea sau despre… nedorita umbră în Ştrandul Municipal.
Parcul Salca arată interesant. Are lac, bambuşi, labirint, pergole şamd. Iniţiativa e lăudabilă, dar are şi neajunsuri. Din păcate, aşa cum am fost obişnuiţi de actuala administraţie, e prea mult asfalt turnat în parc şi prea puţini copaci plantaţi. Sau ce puţin aceasta este senzaţia cu care rămâi, o dată ce vizitezi parcul. În interiorul acestuia, sunt tot felul de specii de vegetaţie, însă arbuştii nu vor fi niciodată arbori. Indiferent că sunt foioase sau conifere. Brâul de copaci plantaţi ce ar împrejmui parcul nu le va ţine de umbră, vara, orădenilor…
Toate trotuarele au fost asfaltate. Nu a rămas niciunul fără asfalt, de parcă edilii nu circulă prin alte părţi, să vadă cum Occident pentru aleile din parcuri se evită asfaltul, preferându-se variante mai naturale, precum pământul compactat, sau zgura… Sunt două motive: asfaltul se încinge vara, iar în parcuri se mai şi aleargă. Punând asfalt, atentezi la sănătatea genunchilor şi a gleznelor celor ce vin în parc să alerge.
Un parc trebuie să fie izvor de sănătate pentru oraş, putând fi o destinaţie pentru varietate mare de activităţi. Indiferent că vorbim despre o promenadă de relaxare, un taifas pe o bancă, o alergare uşoară, o plimbare cu bicicleta sau un joc sportiv. Înţeleg, totuşi, că vor fi amenajate nişte terenuri de sport, în etapa de extindere a parcului. Iar pentru picnic, Bolojan ar revitaliza Silvaşul. Nu ar strica, însă, ca orădenii să se poată relaxa pe iarbă şi într-un parc central, în pauza de prânz sau, de ce nu?, după orele de serviciu.
Şi că tot am pomenit de relaxare, de unde moda băncilor fără spătar în Oradea? Doar nu e buget de austeritate la bănci!
Citiți principiile noastre de moderare aici!