Prima concluzie spune că, practic, în loc să-şi vadă de treabă şi să muncească, mulţi români preferă să rămână pe ajutorul social! Iată concluziile Comisiei privind România, transmise de Reprezentanţa CE din Bucureşti:
„Reforme vaste au fost lansate în 2016, însă potențialul neutilizat al forței de muncă limitează creșterea economică”. Încerc să traduc: mult prea mulţi români, îndeosebi de la ţară, preferă să primească ajutorul social de la Stat, în loc să se angajeze undeva. Nu puţine au fost situaţiile în care investitori străini au eşuat în a găsi mână de lucru în România, mai ales în mediul rural, pentru că oamenii preferau să rămână acasă, pe ajutorul social primit de la Stat, decât să meargă să muncească „la italian” pentru 200 – 300 de lei în plus. Partea şi mai proastă este că până acum niciun Guvern, de dreapta sau de stânga, nu a îndrăznit să ia taurul de coarnele… sociale şi să i le taie cu totul. Cine-şi permite să piardă alegători valoroşi?! Prin urmare, angajaţii serioşi se găsesc tot mai greu în România, iar economia de piaţă nu se poate face cu roboţi. Cel puţin deocamdată…
Alte concluzii ale analizei de țară pentru România în cadrul semestrului european: „Gradul de sărăcie este în scădere, dar inegalitatea veniturilor continuă să rămână ridicată. Măsurile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate sunt puse în practică, însă sistemul în sine este afectat de ineficiență, acces limitat și corupție. Furnizarea inegală a unei educații de calitate reduce potențialul capitalului uman. Cheltuielile cu investițiile publice sunt ridicate, dar eficiența redusă a infrastructurii pune restricții creșterii. Reforma administrației publice s-a accelerat in 2016, ea nefiind încă finalizată însă”.
În permit să traduc, din nou: Suntem o ţară de tip sud-american pe care istoria a paşaportat-o în Europa. Şcoala românească este tot mai puţin adaptată nevoilor economiei de piaţă. Coroborată cu flagelul ajutorului dar şi cu fuga românilor din România, concluzia ne arată că suntem condamnaţi la subdezvoltare. Sau, în orice caz, la o dezvoltare limitată, ce va genera un ecart tot mai mare între ţările puternice din UE – adică exportatorii şi noi – piaţa de desfacere. Tot ce am reuşit să exportăm cu succes şi în exces noi, românii este capitalul uman de calitate – esenţial pentru progresul unei societăţi!
Despre drumuri şi autostrăzi? Nu suntem în stare să le facem într-un ritm decent pentru anul 2017. În zece ani de UE, mai degrabă am mimat construcţia de autostrăzi. Răstimp în care Polonia şi-a DUBLAT întreaga reţea de drumuri naţionale, cu autostrăzi şi drumuri expres! Aspect foarte important: polonezii au lucrat în primul rând cu firme poloneze, câştigând de două ori. Între timp, în România are loc un război româno – român, cu capitalul românesc în plop sau la… puşcărie şi, desigur, cu autostrăzi suspendate atemporal!
Citiți principiile noastre de moderare aici!