În aceste cazuri, se procedează la efectuarea unor expertize care să stabilească împrejurările și cauza producerii accidentului rutier.
Însă, trebuie cunoscut, atât de cei care au fost sancționați contravențional pentru o coliziune care nu implică victime, cât și de cei care sunt părți într-un dosar penal unde se cercetează accidentul, care este expertiza ce trebuie solicitată și în ce cazuri.
Obiectul expertizei criminalistice auto îl constituie stabilirea împrejurărilor în care, a avut loc evenimentul rutier, pe baza urmelor create pe şi de autovehicul pe drum, pe victime sau pe alte obiecte aflate în câmpul infracţional. Dintre problemele asupra cărora expertul criminalist poate fi întrebat în cadrul expertizei criminalistice auto enumerăm: – stabilirea dinamicii accidentului după urmele create în câmpul infracţional; – stabilirea direcţiei de deplasare a autovehiculului după urmele lăsate pe segmentul de drum respectiv; – stabilirea locului impactului; – stabilirea momentului apariţiei stării de pericol; – stabilirea spaţiului parcurs de victimă în câmpul vizual al şoferului; – stabilirea spaţiului parcurs de autovehicul din momentul apariţiei stării de pericol până în cel al impactului; – stabilirea poziţiei autovehiculului sau a victimei în momentul impactului; – stabilirea vitezei după urmele de frânare, derapare, răsturnare etc.; – stabilirea posibilităţilor de evitare a accidentului; – stabilirea reacţiilor de timp în care s-au derulat anumite secvenţe ale accidentului.
Spre deosebire de expertiza criminalistică, expertiza tehnică auto este menită să pună, cu înalt simţ de răspundere, la dispoziţia organelor de urmărire penală şi instanţelor judecătoreşti, date apte să elucideze tot ce vizează construcţia, exploatarea, întreţinerea şi reparaţia autovehiculelor.
Expertul tehnic auto, este frecvent consultat de organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti cu privire la asemenea aspecte, cerându-i-se în mod preponderent să dea răspuns la problemele de natură tehnică privind construcţia, funcţionarea şi exploatarea autovehiculelor, în măsura în care acestea afectează circulaţia rutieră, explicând circumstanţele de ordin tehnic în care s-au produs faptele. Orice raport de expertiză tehnică auto trebuie să se transforme din momentul elaborării şi într-o sursă de informare referitoare la stările de fapt, să dezvăluie cu exactitate şi fermitate indisciplina din domeniul funcţionării, exploatării, întreţinerii mijloacelor auto .
Practic obiectul expertizei tehnice se limitează doar la aspectele pur tehnice ca de exemplu starea tehnică a autovehicolului, stabilirea valorii de circulaţie a unui vehicul, valoarea pagubelor produse autovehiculului rezultate în urma producerii accidentului etc. Expertizele tehnice sunt de o utilitate deosebită în aprecierea pagubelor, stabilirii gradului de uzură a autovehiculului, modul cum acesta a afectat producerea evenimentului rutier şi consecinţele acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!