În continuare, subiectul 9/11 stârneşte pasiuni din partea documentariştilor, aducând cu sine diverse scenarii despre cauzele declanşatoare ale tragediei americane, în care au pierit mii de oameni nevinovaţi. Şi care a generat, mai apoi, sute de mii de vieţi pierdute, în Orientul Mijlociu şi în Europa. Nu au lipsit nici scenariile de tip „false flag”, prin care tocmai Statele Unite sunt acuzate că au provocat atentatul terorist cel mai sângeros şi dezastruos din istorie, pentru a-şi hrăni maşina/industria de război veşnic flămândă. Cu atât mai mult ar fi avut relevanţă generarea „teroristului de tip islamic”, cu cât ţările islamice deţin cele mai mari rezerve de petrol. Prin urmare, era nevoie de un casus belli, insistă adepţii teoriilor conspiraţioniste.
O lume terorizată
Dincolo, însă, de aceste ipoteze greu de acceptat de către mulţi, versiunea oficială a rămas aceea în urma căreia Osama bin Laden a devenit Răul întruchipat, inamicul public nr. 1 al administraţiilor Bush şi Obama. Şi, deşi bin Laden a fost ucis, organizaţia sa, Al Qaeda, rămâne ca un simbol ce păstoreşte şi acum terorismul identificat ca fiind de sorginte islamică de către lumea occidentală. Între timp, un cap de stat odinioară folositor SUA, în epoca reaganiană – Saddam Hussein – a căzut. Nu-l plâng, dar oricine vede ce e azi Irakul şi cine îl (sau mai bine zis nu îl) conduce.
De bună seamă că 9/11 a schimbat lumea. SUA au invadat Afganistanul – o ţară care, la 16 ani după, rămâne una profund destabilizată. Şi săracă.
Invazia Irakului păstrează, la rându-i, urme adânci, sângerânde. Furioşi şi răzbunători, americanii au cotropit Irakul condus de dizgraţiatul Saddam, iar efectele sunt evidente pentru oricine: Al Qaeda, primăvara arabă, Statul Islamic. Lumea maghrebiană şi Orientul Mijlociu au devenit reale pericole de securitate pentru Europa. Da, pentru Europa, nu pentru SUA. Deci, reţinem, totul a început cu 9/11. Inclusiv problema imigraţiei masive către Europa este o consecinţă indirectă a momentului zero din 9/11/2001.
9/11 este o zi de doliu pentru poporul american onest, dar şi pentru întreaga lume ce aderă la principiile societăţii deschise. Am precizat „poporul american onest”, deoarece nu putem omite faptul că anumite grupuri de interese din SUA şi nu numai au avut mult de câştigat de pe urma lumii terorizate, de la 9/11 încoace.
Europa
În acelaşi timp, trebuie să ne scoatem ochelarii de cal şi să vedem că, tot de atunci, tocmai drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului au avut de suferit, sub invocaţia permanentă a pericolului terorist. Că vorbim despre legislaţia ce permite supravegherea cetăţeanului (vezi Patriotic Act, din SUA), că vorbim, iată, de însăşi siguranţa cetăţeanului (vezi atentatele în serie de pe teritoriul Europei ce trăieşte între două atacuri) şi chiar de libertatea de mişcare a individului. Observăm cu toţii că, dacă americanii au avut un 9/11, europenii au de câţiva ani încoace 9/11 mai mici, ce-i drept, dar în cascadă. Şi faptele se leagă, în cauzalitatea lor.
România
Pentru că, iată, tot problema securizării teritoriului UE (vai, ce utopie!) face ca România să fie ţinută în şah cu aderarea la Spaţiul Schengen, de vreme ce Europa occidentală, mulţumită acum că are acces la piaţa de consum românească, nu consideră necesar să ne includă în comunitatea Schengen. Nu mai contează că, astfel, economia românească, aşa cum e ea, rămâne prizoniera lipsei de competitivitate de după bariera Schengen, ceea ce se traduce în timp şi, desigur, bani pierduţi la vamă. Asta apropo de egalitatea de şanse în Europa aşa-zis unită.
Pentru mine personal, 9/11 reprezintă începutul celui de-al treilea război mondial – cel împotriva terorismului global. Chiar dacă nu putem fi fani Putin, nu trebuie să trecem cu vederea nici aluzia evidentă a Rusiei la SUA, atunci când mai că a catalogat atacul chimic din Siria, de care era blamat regimul Assad, ca o operaţiune sub steag fals.
În aceste condiţii, nu vreau să ştiu cum va arăta noul „9/11” ce va da lumină verde celui de-al patrulea război mondial. Un 9/11 care, înainte de toate, este unul ce surprinde o ideologie ce ne sluţeşte pe de-a-ntregul, ca civilizaţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!