Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat, miercuri, o hotărâre definitivă şi irevocabilă în procesul intentat în urmă cu trei ani de membrii trupei Vama Veche formaţiei Vama, al cărei solist este Tudor Chirilă, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor Vama Veche.
Pe lângă suma pe care o are de plătit, Tudor Chirilă şi trupa Vama nu mai au voie să interpreteze piesele fără acordul formaţiei Vama Veche.
“Noi nu ne-am dorit acest proces, am vrut doar să ne fie respectate drepturile. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza pe cale amiabilă, aşa cum ne-am dorit. Hotărârea instanţei de judecată ne bucură, mai ales pentru că ea constituie un început important pentru muzica românească. De acum înainte, compozitorii români se vor putea folosi de acest precedent pentru a-şi proteja drepturile atunci când acestea sunt încălcate de către alţi artişti, organizatori de spectacole sau alţi utilizatori”, spun Liviu Mănescu, Traian Bălanescu şi Răzvan “Lapi” Lupu, foştii colegi ai lui Chirilă în Vama Veche.
În ceea ce priveşte melodiile fostei trupe Vama Veche, cei trei subliniază că nu vor interzice niciunui alt artist să le interpreteze piesele, dacă acesta o va face în baza unui contract de interpretare legal încheiat cu autorii.
“Tudor Chirilă s-a folosit de piese, imediat după destrămarea trupei, fără să existe o astfel de înţelegere legală. Mai mult, a şi încheiat contracte folosindu-se de numele Vama Veche“, a declarat Mănescu.
Vama Veche, care s-a destrămat în septembrie 2006, a fost una dintre cele mai populare trupe lansate în România după 1990. Componenţii ei şi-au câştigat fanii atât datorită sound-ului inconfundabil, cu accente romantice, cât şi versurilor ieşite din “canoanele” simpliste ale majorităţii pieselor autohtone.
Citiți principiile noastre de moderare aici!