„Taierea mieilor se va face la fel ca şi la Paştele catolic”, ne-a precizat Petru Gruia.
Moduri de sacrificare
În primul rând miei se vor putea sacrifica în patru abatoare din judeţ: Salonta, Tulca, Sântandrei şi Roşiori. De asemenea, sacrificarea se va face şi în cele două centre special amenajate pentru tăiere: Piaţa Ioşia Nord din Oradea şi Piaţa din Beius. În aceste locaţii sacrificarea mieilor se va face cu asomare.
„Fiecare poate să-şi taie, tradiţional, pentru consumul propriu câţi miei vrea, în gospodăria proprie. Nu recomand achiziţionarea cărnii de miel din locuri neautorizate, de pe marginea drumurilor sau din portbagajele maşinilor. Fiecare o face pe răspunderea proprie”, a precizat directorul DSVSA Bihor.
În ceea ce-i priveşte pe cei care aduc miei la piaţă, aceştia trebuie să aibă certificat sanitar-veterinar, aviz de transport şi act de proprietate asupra mieilor.
Activitatea de tăiere a mieilor în Piaţa Ioaşia Nord şi Beiuş va începe miercuri, 23 aprilie şi va dura până sâmbătă, 26 aprilie, între orele 7:00 – 19:00. „În Piaţa Ioşia Nord vom avea patru medici veterinari care vor supraveghea activitatea de sacrificare”, ne-a specificat Petru Gruia.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!