Acest lucru devine posibil ca urmare a adoptarii Deciziei Comitetului pentru Comunicatii Electronice ECC/DEC/(06)07 privind utilizarea armonizata a sistemelor GSM la bordul avioanelor in benzile de 1710-1785 si 1805-1880 MHz (atribuite pentru sistemul de telefonie celulara DCS 1800), in cadrul reuniunii ECC de la Nicosia, din luna noiembrie a anului 2006.
Utilizarea sistemului GSM la bordul aeronavelor va contribui la cresterea mobilitatii individuale, permitand comunicarea cu familia, partenerii de afaceri sau prietenii si pe parcursul zborului cu avionul, rezolvand astfel problema perioadei cand comunicarea era practic imposibila, mai ales in timpul zborurilor mai lungi.
“Sistemul presupune existenta la bordul aeronavelor a unei statii de baza la care se conecteaza terminalul mobil, statie care nu permite emisia la puteri mari si care face apoi legatura prin satelit cu retelele terestre de telefonie mobila. Pentru inceput, serviciile care vor fi disponibile la bordul aeronavelor sunt cele de voce si SMS. Pentru utilizator, sistemul este unul deosebit de usor de folosit, deoarece reprezinta o extindere a serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor si permite folosirea telefonului mobil la fel ca la sol”, se mentioneaza in comunicatul ANRCTI.
Modalitatea de apelare este aceeasi cu cea din roaming – cel care suna trebuie sa formeze codul de tara al celui pe care il apeleaza, urmat de numarul respectiv de telefon. Tarifarea se va face in functie de acordurile de roaming ale operatorilor autorizati pentru furnizare de servicii de comunicatii mobile la bordul aeronavelor cu operatorii de telefonie mobila din fiecare tara in parte.
La nivel european, au fost inaintate pana in prezent doua solicitari – din partea Aeromobile (Norvegia) si ONAIR (Elvetia), care au obtinut deja autorizatii de functionare in mai multe tari din Uniunea Europeana. Compania Aeromobile a fost autorizata deja de catre ANRCTI pentru furnizarea de servicii publice de comunicatii electronice la bordul aeronavelor in spatiul aerian al Romaniei, iar compania ONAIR a depus la ANRCTI documentatia necesara autorizarii.
Licentele de utilizare a spectrului radio pentru acest sistem se vor elibera pentru inceput cu titlu ocazional, pentru o durata de maximum sae luni si cu plata in avans. Pana in momentul de fata, licente ocazionale au fost acordate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, printre care si Belgia, Olanda, Germania, Franta, sau Italia.
Deoarece acest serviciu va fi furnizat in benzi de frecvente acordate deja operatorilor de telefonie mobila, ANRCTI s-a consultat la inceputul anului 2007 cu toti operatorii implicati – Vodafone, Orange si Cosmote –, discutand aspectele legate de implementarea sistemului, de acordarea licentelor, precum si despre benzile de frecventa si tariful perceput de catre ANRCTI pentru utilizarea canalelor GSM ce vor fi asignate in acest scop. Prin proiectul de decizie supus consultarii, ANRCTI propune un tarif anual de 9 euro pentru folosirea unui canal GSM asignat la nivel national in scopul utilizarii la bordul aeronavelor, mai mentioneaza comunicatul.
Vom putea folosi telefoanele in avion?
<p>Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei supune spre consultare publica proiectul de decizie care deschide posibilitatea utilizarii serviciilor de comunicatii mobile la bordul aeronavelor pe parcursul zborului.</p>
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
BIHON Sport local
Capriciile vremii au făcut ca partida de la Sântandrei să înceapă cu aproape o oră mai târziu, până când gazdele au reușit să îndepărteze mare parte din stratul de zăpadă care a acoperit suprafața de joc a Stadionului Crișul.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
La ședința Consiliului Județean Bihor, desfășurată în 21 noiembrie, au fost adoptate mai multe hotărâri privind bugetele unor instituții din subordine dar și pentru aprobarea unor proiecte ce vizează accesare de fonduri nerambursabile.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Trei tineri, care au provocat un scandal într-o benzinărie din localitatea bihoreană Leș, au fost condamnați de Judecătoria Oradea la câte 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Incendiul a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 23 noiembrie.
România
Stațiile de inspecție tehnică autorizată ale Registrului Auto Român (RAR) sunt blocate, iar interacțiunea cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări este afectată, în urma unui „incident neprevăzut“.
România
Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a murit, informaţia fiind confirmată, sâmbătă, de compozitorul şi instrumentistul Ionel Tudor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!