O zi torida combinata cu o racire inadecvata in interiorul PC-ului poate insemna sfarsitului unui computer.
Insa sunt cateva lucruri care pot raci indeajuns PC-ul pe timpul verii. Acordand atentiei presiunii calorice la care este supus PC-ul, nu numai ca se prelungeste viata acestuia, dar te poti bucura de utilizarea acestuia fara probleme pe toata durata de viata a PC-ului.
– Semne de pericol
Cea mai buna metoda de a determina daca PC-ul este supraincalzit este de a-i masura temperatura. Deoarece supraincalzirea este o problema importanta pentru toti producatorii, multe PC-uri ofera o masurare a temperaturii prin BIOS sau prin alte sisteme software.
BIOS-ul computerului (basic input-output services) este compus din screen-uri setate care pot fi introduse in momentul in care se rebooteaza computerul. In BIOS se poate vedea un screen dedicat citirii temperaturii din interiorul PC-ului.
Daca BIOS-ul nu va ofera informatii legate de temperatura, s-ar putea ca producatorul sistemului sa ofere un tool software care monitorizeaza temperatura din interiorul PC-ului si suna alarma daca aceasta atinge un nivel periculos. Sau puteti apela la o astfel de unealta ce poate fi descarcata gratuit – Motherboard Monitor (http://www.majorgeeks.com/download.php?det=311).
O temperatura mai mare de 60 grade Celsius a oricarei componente interne este in general un motiv de ingrijorare, mai ales daca aceasta temperatura este atinsa la bootup, cand PC-ul nu este sub tensiune.
Ocazional temperatura unui CPU – principalul procesor al computerului – va depasi 60 grade Celsius, insa in mod normal asemenea temperaturi nu sunt normale. Daca totusi depasesc aceasta valoarea, computerul va deveni considerabil mai lent sau instabil.
– Raciti computerul
Exista destui pasi ce pot fi intreprinsi pentru a raci computerele vara. In primul rand, deschideti din cand in cand PC-ul pentru a va asigura ca toate ventilatoarele interne functioneaza. Deschideti carcasa computerului cand acesta este oprit. Dupa care porniti PC-ul si verificati daca toate ventilatoarele se invart si opereaza constant. Ar trebui sa vedeti in medie doua sau trei ventilatoare – unul pe procesorul principal, altul pe cardul grafic.
In al doilea rand, incercati sa puneti PC-ul intr-o camera racoroasa sau un loc racoros. Daca incaperea are aer conditionat, pozitionati PC-ul cat mai aproape de acesta, sau incercati sa circulati aerul in jurul acestuia.
In al treilea rand, indepartati praful de pe PC – ai ales din jurul ventilatoarelor. Un PC pafuit va avea o temperatura interna mai ridicata.
Si nu in ultimul rand, opriti PC-ul atunci cand nu il utilizati, mai ales in zilele fierbinti. Daca acest lucru nu este posibil, cautati alte componente ce pot fi inchise cand nu sunt utilizate. Monitorul si imprimanta, de exemplu, pot genera o cantitate importanta de caldura.
Trimite articolul
Xda cata dreptate ai
Te-ai gandit mult sa scrii porcaria asta ?
p.s. Puteai sa scrii cu caractere si mai mici!
e cel mai prost articol pe care l-am citit in ultimul timp…
cel mai penibil e faza cu monitorul si imprimanta… pai ce legatura are imprimanta cu temperatura procesorului ?
Eu mi-am pus calculatorul langa AC si a mers super bine,incearca si tu, sa imi spui daca si tie ti se arde din cauza condensului! Al meu a rezistat 5 zile, dar aveam super carcasa, poate al tau tine mai putin!