Serbia are o rata a pirateriei software de 78 procente, Romania o rata de 74 procente, iar Bulgaria de 71 procente. Urmeaza Croatia cu o rata de aproximativ 58 de procente si Slovenia cu 51 de procente.
Faptul ca Romania si Bulgaria au aderat de curand la Uniunea Europeana ar trebui sa le oblige sa intensifice eforturile de reducere a acestui fenomen, insa rezultatele nu se vad.
Cele mai afectate companii de fenomenul acestei piraterii sunt Microsoft si Adobe. In Serbia, o copie piratata a Office se poate procura usor cu 200 de dinari (3,65 dolari). Microsoft Serbia a confirmat datele, precizand ca nu mai putin de 20% din computerele din Serbia au deja instalat un software.
Microsoft a introdus numeroase aplicatii menite a bloca utilizarea versiunilor contrafacute, este evident insa ca rata pirateriei este in continua crestere in Europa Centrala si de Est.
Trimite articolul
Xpirateria in romania nu va scadea asta e clar…cine dracu are 100 ron sa dea pe un adobe photoshop sau 300 pe un joc cand poti sa-l descarci de pe net GRATIS? cand o sa avem salarii mai mari o sa mai scada si pirateria, poate
PROMIT, si CU CEA MIA MARE PLACERE , VOI CUMPARA TOTUL ORIGINAL, mai ales ca baietii aia care stau sute de ore sa faca un joc, merita sa cumperi jocul original.
Cand o sa avem si noi salarii de la 1000 euro in sus atunci o sa putem sa cumparam si noi numai produse originale, pentru ca cum ziceau si ceilalti oameni care siau spus parerea nimeni nu o sa dea cate 200-300 RON pe un joc original cand poate sal ia gratis de pe net, tot asa ai si cu windowsul daca il poti lua de pe net gratis, nimeni nu al ia in original mai ales cai destul de scump, trebui sa ai salariu destul de mare ca sa al iei an original si in Romania cum is salarile asa de mici nuti perimiti sa iei un produs original.
tot software-ul care se gaseste in RO este extrem de scump in comparatie cu salariile (cele la/sub nivel mediu). Nimeni nu e nebun sa dea cu sutele de $/E pentru un soft atita timp cit il poate lua mult mai ieftin sau gratis. Nimic de zis, dreptul de autor trebuie platit dar NU la nivelul salariilor din state sau din tarile dezvoltate. Microsoft/Adobe sa reduca preturile la un nivel de bun simt pentru Romania daca vor sa scada rata pirateriei. Valabil pentru toti producatorii de software