Acest nou server este primul care detine recordurile la toate cele 4 teste de viteza pentru performanta tehnica si de afaceri.
Cu o frecventa de 4,7 GHz, procesorul dual-core POWER6 dubleaza viteza precedentului procesor POWER5, folosind aproape acelasi nivel de energie electrica atat pentru a functiona cit si pentru racire. Clientii pot astfel folosi noul procesor pentru a-si dubla performanta sau pentru a-si reduce consumul de energie la jumatate.
Serverul IBM dispune de 2 pana la 16 nuclee si ofera o performanta de 3 ori mai mare pe nucleu, spre deosebire de computerul HP Superdome, conform datelor testului esential TPC-C. Viteza procesorului POWER6 este aproape de 3 ori mai mare decat cea a ultimului procesor HP Itanium, integrat in linia de servere HP. Largimea de banda aferenta procesorului POWER6 – 300 de gigabiti pe secunda – permite descarcarea intregului catalog iTunes in aproape 60 de secunde – de 30 de ori mai repede decat HP Itanium.
Noul server ofera mai mult decat performanta – este cel mai puternic sistem de consolidare din clasa medie la nivel global, avand suport hardware si software special care permite crearea mai multor servere virtuale pe un singur sistem.
IBM estimeaza ca 30 SunFire v890s poate fi consolidat pe un singur rack al noului server IBM, economisindu-se astfel mai mult de 100.000 de dolari pe an prin reducerea consumului de energie.
Potrivit IDC, IBM a castigat 10,4 procente in ceea ce priveste profitul obtinut din comercializarea serverelor UNIX in ultimii 5 ani – spre deosebire de pierderea de 5,3 procente inregistrata de HP si cea de 1,4 procente a companiei Sun. IBM vizeaza prin acest nou server clientii care detin servere HP, Sun si Dell mai putin eficiente.
Impactul testelor
Demonstrandu-si versatilitatea, noul server IBM System p 570, ce are incorporat noul procesor POWER 6, isi adjudeca prima pozitie in cele mai cunoscute patru teste de performanta pentru serverele UNIX – SPECint2006 (care masoara rezultatele procesarii de date de tip unitar in cadrul aplicatiilor de afaceri), SPECfp2006 (care masoara rezultatele calculului variabilelor in cadrul aplicatiilor stiintifice), SPECjbb2005 (care masoara performanta Java in operatiuni de afaceri pe secunda) si TPC-C (care masoara capabilitatea procesarii tranzactiilor) (1).
Este prima data cand un singur sistem ocupa prima pozitie la toate cele patru teste. Noul server System p 570 detine 25 de recorduri obtinute prin testarea unui larg portofoliu de aplicatii tehnice si de afaceri.
Pozitia de lider in ceea ce priveste performanta este datorata in mare parte proiectarii echilibrate a sistemului. Spre deosebire de serverele competitiei, IBM a reusit dimensionarea echilibrata a performantei noului server si a proiectarii acestuia (capacitatea de stocare cache si largimea de banda).
Procesorul POWER6 are un cache de 8MB per cip – de patru ori mai mare decat POWER5 – pentru a face fata largimii de banda foarte mari aferente procesorului.
Spre deosebire de POWER6, multe alte servere se concentreaza in principal pe performanta procesorului, cu pretul neglijarii capacitatii serverului de a oferi date cipului la un nivel care sa puna in evidenta viteza procesorului.
Asemenea victoriei la sah a supercomputerului IBM Deep Blue, in urma cu 10 ani, lansarea sistemelor bazate pe procesorul POWER6 demonstreaza ca perseverenta in inovatie determina atingerea unor obiective considerate imposibile , a declarat Gabriel Ciucu, Systems and Technology Group Manager, IBM Romania.
Procesorul POWER6 integreaza performantele incredibile si tehnologiile de conservare a energiei, generand o valoare a afacerii fara precedent pentru clientii nostri.
Procesorul POWER6: un design care depaseste standardele
Procesorul POWER6, din cadrul noului server IBM System p 570, aduce o serie de noutati in domeniu.
Este primul microprocesor UNIX capabil sa calculeze variabilele zecimale aritmetice folosind suport hardware. Pana acum, calculul numerelor zecimale cu variabile zecimale erau realizate folosind suport software. Capabilitatea integrata de calcul a variabilelor zecimale ofera un avantaj important companiilor care folosesc programe complexe de calcul al taxelor, programe financiare si de tip ERP – Enterprise Resource Planning.
Procesorul POWER6 este construit folosindu-se procesul tehnologic de ultima generatie IBM – tehnologia 65 de nanometri. Venind intr-un moment in care unii experti preziceau sfarsitul legii lui Moore, care sustine ca viteza procesoarelor se va dubla o data la 18 luni, progresul IBM este sustinut de o serie de descoperiri tehnice obtinute in cinci ani de efort continuu in ceea priveste cercetarea si dezvoltarea procesorului POWER6. Acestea includ:
– Imbunatatirea considerabila a modului in care instructiunile sunt executate in interiorul procesorului.
Oamenii de stiinta IBM au crescut performanta procesorului prin mentinerea aceluiasi numar de etape in cadrul traseelor de circuite – pachete de operatiuni care trebuie sa fie realizate intr-un singur ciclu de procesare – si concomitent prin realizarea mai rapida a fiecarei etape, prin eliminarea sarcinilor inutile si efectuarea mai multor procese in paralel. Rezultatul este injumatatirea timpului de executie si reducerea consumului de energie.
– Separarea circuitelor care nu pot functiona la voltaj redus prin alimentarea acestora individual, permitand IBM sa reduca semnificativ consumul de energie pentru restul procesorului.
– Reducerea voltajului sau a frecventei permite procesorului sa diminueze consumul de energie cu pana la 50 de procente, cu un minim impact asupra performantei.
– O noua metoda de proiectare a cipului care permite POWER6 sa functioneze la un voltaj redus, acelasi cip putand fi utilizat in medii cu circuite de joasa tensiune, precum si in cele cu tensiune ridicata, ca de exemplu serverele de mare performanta cu multiprocesare simetrica. Cipul dispune de o largime de banda reglabila, permitand clientilor sa aleaga performanta maxima sau costul minim.
Cipul POWER6 include tehnici suplimentare pentru conservarea energiei si reducerea caldurii generata de serverele bazate pe acest procesor. Activitatea procesorului poate fi suspendata atunci cand nu exista sarcini de realizat si repornita atunci cand apar instructiuni care trebuie realizate.
De asemenea, se economiseste energie atunci cand memoria nu este utilizata in intregime, partile nefolosite ale memoriei fiind oprite si realimentate dinamic atunci cand este nevoie de ele. In cazurile cand o portiune supraincalzita este localizata, POWER6 poate reduce nivelul de instructiuni pentru a ramane la un nivel acceptabil al temperaturii stabilit de utilizator.
IBM lanseaza o noua premiera in domeniu oferind clientilor posibilitatea de a muta serverele virtuale de pe un server fizic UNIX pe un altul in acelasi timp pastrandu-si disponibilitatea continua.
Prin inventia functiei POWER6 Live Partition Mobility, acesta tehnologie (aflata temporar in stadiul de prototip, disponibilitatea generala fiind anuntata spre sfarsitul acestui an) permite clientilor sa mute partitiile virtualizate active fara suspendarea lor temporara.
Ofertele concurente necesita o intrerupere pentru rebootare a sistemului UNIX si a pachetului software. IBM este prima companie care ajuta clientii sa optimizeze folosirea resurselor pe o scara larga, permitand administratorilor sa gandeasca grupurile mari de servere mai degraba asemenea unei resurse fluide decat sa se concentreze asupra fiecarui server ca entitate individuala cu un scop dedicat.
Trimite articolul
XBravo lor, ma mir oare cum de au reusit o asemenea performanta, dar acuma inteleg de ce segmetul de ce segmentul “home” de la IBM a decazut atat, accentul s-a pus pe server-e pt cei de la IBM, cu cat mai multe astfel de server cu atat mai mare latime de banda pe plan global, haideti ca pana nu am net de 2Gb/s nu sunt multumit…