UE pare sa se indrepte “cu ochii inchisi spre un nou angajament financiar important”, avertizeaza Comisia pentru Transporturi din Camera Comunelor in raportul citat.
Europa risca sa se plaseze “pe o orbita care s-ar putea dovedi depasita inainte chiar ca (programul) sa fie operational”, a avertizat presedintele comisiei, Gwyneth Dunwoody.
Guvernul britanic “trebuie sa faca astfel incat sa puna capat acestei nebunii si sa depuna eforturi pentru a constientiza Comisia Europeana”, a subliniat deputata britanica. “Comisia este dispusa sa aloce miliarde de euro platite de contribuabili pentru un sistem prin satelit care nu dispune de o evaluare realista a acestor costuri si nici de avantaje”, a apreciat oficialul britanic.
Dupa excluderea, in iunie, a posibilitatii de obtinere de finantare privata pentru viitorul sistem de 30 de sateliti, UE trebuie sa obtina fonduri suplimentare de 2,4 miliarde de euro pentru implementarea proiectului menit sa concureze GPS-ul american.
Comisia Europeana a propus realocarea fondurilor neutilizate. Franta, Italia, Spania si Belgia au propus finantarea din bugetul comunitar, din sectoare precum agricultura, cercetarea sau administratia. Germania se opune insa vehement acestei propuneri, alaturi de Olanda si Marea Britanie, dorind sa limiteze intruziunea comisiei in gestionarea proiectului si sustinand ca finantarea trebuie sa vina de la Agentia Spatiala Europeana.
Proiectul a inceput sa se contureze in 2005, odata cu lansarea satelitului Giove A (acronim pentru Galileo In-Orbit Validation Element), primul satelit din seria sistemului Galileo, cu misiunea de a testa in spatiu tehnologiile care urmeaza sa fie folosite de catre sistemul european. Termenul de finalizare este 2010 iar Galileo ar putea fi primul sistem de acest gen controlat de civil, tinand cont ca GPS-ul americanilor este controlat de militari. Programul de navigare prin satelit Galileo va folosi 30 de sateliti care vor functiona la o altitudine de 24.000 km. Informatia va fi mult mai exacta, cu o eroare de pozitionare in timp real de 1 m.
Galileo - subiect de disputa in Europa
<p>O comisie parlamentara britanica a cerut, intr-un raport dat publicitatii luni, elaborarea unui studiu mult mai detaliat privind costurile si avantajele viitorului sistem european de navigatie prin satelit, Galileo, denuntand cheltuielile "exponentiale", relateaza AFP.</p>
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
BIHON Sport local
Capriciile vremii au făcut ca partida de la Sântandrei să înceapă cu aproape o oră mai târziu, până când gazdele au reușit să îndepărteze mare parte din stratul de zăpadă care a acoperit suprafața de joc a Stadionului Crișul.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
La ședința Consiliului Județean Bihor, desfășurată în 21 noiembrie, au fost adoptate mai multe hotărâri privind bugetele unor instituții din subordine dar și pentru aprobarea unor proiecte ce vizează accesare de fonduri nerambursabile.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Trei tineri, care au provocat un scandal într-o benzinărie din localitatea bihoreană Leș, au fost condamnați de Judecătoria Oradea la câte 10 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Incendiul a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 23 noiembrie.
România
Stațiile de inspecție tehnică autorizată ale Registrului Auto Român (RAR) sunt blocate, iar interacțiunea cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări este afectată, în urma unui „incident neprevăzut“.
România
Cântăreţul Gabriel Cotabiţă a murit, informaţia fiind confirmată, sâmbătă, de compozitorul şi instrumentistul Ionel Tudor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!