Altii chiar au sperat ca Firefox se va inneca in propria comunitate, iar Internet Explorer se va balacii in continuare in incapacitatea unei versiuni 6 exagerat de longevive si artificial tinuta in viata. Cu totii s-au inselat. Firefox a supravietuit, a crescut puternic inca de la inceput, creste acum la aproape 3 ani de la lansarea primei versiuni finale (9 noiembrie 2004), si nu vad de ce nu va creste si in viitor.
Cifrele legate de cota de piata a browserelor Web difera, de la studiu la studiu. Conform W3 Counter, poate cea mai credibila sursa, in 10 iulie 2007 cota de piata la nivel mondial a celor mai importante browsere Web era urmatoarea: Internet Explorer 66.48%, Firefox 24.93%, Safari 1.79% si Opera 0.66%. Cele aproape 25 de procente pentru Firefox inseamna enorm tinand cont ca majoritatea cotei de piata a fost furata de la Internet Explorer, browser-ul pe care cu toti il avem in Windows, fie ca-l folosim, fie ca nu.
E pacat insa ca Opera, browser-ul care a inventat o multime de facilitati pe care le regasim acum in aplicatiile concurente, agonizeaza la doar o treime de procent. Dar asta este o alta discutie. Revenind la cota de piata a browserelor Web si stiind ca europenii indragesc mai mult Firefox decat americanii, am aruncat o privire pe statisticile furnizate de trafic.ro pentru site-ul nostru petru a vedea ce preferinte au citorii XtremPC in materie de browsere Web.
Pe luna iulie (la ora redactarii acestui articol) clasamentul arata in felul urmator: Firefox 2.0 37.07%, Internet Explorer 6 29.72%, Opera 14.60%, Internet Explorer 7. 12.77% si Firefox 1.0 4.28%. Cu alte cuvinte Firefox 2.0 este pe primul loc in topul preferintelor cititorilor nostri, iar eu constat placut surprins ca toate articolele despre Firefox si extensiile acestuia nu au fost in van. Daca adunam procentele celor doua versiuni de Firefox (1.0 si 2.0) si Internet Explorer (6 si 7), browser-ul impins de Windows are un mic avans ajungand la 42.49%, iar Firefox la 41.35%. Am dubii insa legate de aceasta insumare a traficului pe versiuni deoarece cei de la trafic.ro au scos din ecuatie Firefox 1.5, versiune care in mod normal ar detine un procent mai mare decat Firefox 1.0, adica peste 4%, ceea ce ar schimba datele problemei.
Utilizatorii de Firefox se impart in doua categorii. Pe de o parte sunt cei care stiu ce vor de la un browser Web, folosesc functiile avansate ale aplicatiei si apeleaza la extensii pentru a-si construi un browser in functie de propriile preferinte si obisnuinte de utilizare.
In general, desi nu este o regula, acestia sunt utilizatori avansati cu temeinice cunostinte la nivel de software. Pe de alta parte, a doua categorie a utilizatorilor de Firefox este alcatuita din cei care au fost convinsi de cunostinte sa foloseasca Firefox. Acestia din urma, chiar daca nu sunt utilizatori avansati si nu folosesc Firefox la adevaratul sau potential, constientizeaza totusi diferentele dintre programe si avantajele oferite de unul sau altul. Utilizatorii de Internet sunt si ei impartiti in doua categorii.
Cea mai mare parte a acestora este formata din utilizatorii cu reduse cunostinte de operare a unui calculator si care se multumesc cu ceea ce le ofera sistemul de operare. A doua categorie, mult mai restransa, este alcatuita din utilizatori avansati care din varii motive mai mult sau mai putin motivate dau credit lui Internet Explorer.
Desi nu fac parte din nicio categorie sus-mentionata, mai exista o serie de utilizatori care stiu exact care sunt diferentele dintre cele doua browsere si prefera varianta mai comoda. Celor care se intreaba de ce sa nu foloseasca Internet Explorer cand e deja inclus in sistemul de operare ii intreb la randul meu de ce nu conduc Dacia, ca doar e produsa la noi?
Viitorul lui Firefox pare a fi unul roz. Spun pare a fi, pentru ca versiunea 3.0 este inca departe de finalizare iar variantele de test pe care le-am vazut pana in prezent sunt departe de produsul final si insuficiente pentru a putea emite o concluzie documentata. O lista detaliata a facilitatilor ce vor fi incluse in Firefox 3.0 puteti gasi, in format Google Spreadsheet, aici . Alaturi de o noua versiune mult imbunatatita a motorului de randare, Gecko 1.9, cea mai importanta si totodata cea mai mediatizata facilitate este asa-numita Places.
Este vorba de un sistem de unificare a bookmark-urilor cu istoria navigarii si suport pentru tag-uri, metadata si indexare. Insa vor fi implementate si alte facilitati interesante care nu s-au bucurat pana acum de mediatizare precum apelarea motoarelor de cautare pe baza de shortcut-uri sau posibilitatea salvarii preferintelor pentru fiecare site in parte.
Mozilla nu a inaintat deoamdata nicio data oficiala de lansare a versiunii finale, insa se spera ca Firefox 3.0 se va naste inainte de sfarsitul anului. Este interesant totodata de vazut reactia celor de la Microsoft, care mai mult ca sigur lucreaza deja la o noua versiune de Internet Explorer si care este obligata sa aduca noutati importante pentru a-si mentine macar cota de piata.
Citiți principiile noastre de moderare aici!