Potrivit Bitdefender, în top sunt trei versiuni ale troianului downloader Wimad care descarcă codec fals şi se regăseşte de regulă în site-uri infectate.
Wimad se răspândeşte cu ajutorul unei reţele de site-uri infectate, ceea ce îl face cel mai des întâlnit troian de pe Internet în această perioadă – toate cele patru variantele totale incluse în topul ameninţărilor cumulând aproximativ 18% din numărul total al fişierelor infectate blocate de BitDefender.
Cel mai comun troian al acestei luni este Trojan.Clicker.CM, care se află în top pe locul doi. Acesta deschide ferestre cu reclame în browserul utilizatorului, fără a cere permisiune, răspândindu-se pe site-urile web infectate şi a fost programat cu funcţii specifice care pot ocoli protecţia oferită de Norton Internet Security Pop-up Blocker.
Variante ale toianului FakeAlert se situează pe locurile 5,6 şi 7 în topul BitDefender. Aceasta aplicaţie este mascată într-un antivirus fals care afişează un procedeu de scanare a sistemului şi anunţă rezultate fictive (aşa cum ne aşteptăm va găsi un sistem extrem de infectat) pentru a determina utilizatorul să se înregistreze şi să-l achiziţioneze.
Troienii sunt distribuiţi atât prin site-uri web şi reţele comune de partajare de fişiere, precum şi printr-o reţea de site-uri “dedicate”.
Pe ultimele locuri, cu doar 1.40% din totalul detecţiilor din această lună, se află troianul Trojan.HTML.Zlob.AE, care funcţionează ca o poartă de acces către o aplicaţie malware – chiar şi site-ul web din spatele aplicaţiei a fost detectat şi blocat de BitDefender. Poate din cauza acestei strategii, troianul Zlob nu se regăseşte în acest top.
“În timp ce valurile de noi ameninţări informatice şi variante ale acestora continuă cu îndârjire, cele mai comune sunt şi cele mai stabile, astfel încât peisajul ameninţărilor este relativ static de la lună la lună. Se pare ca ameninţările bazate pe aplicaţiile web sunt noi veniţii în valurile de mailuri, în ceea ce priveşte modalitatea de răspândire şi strategiile de infectare folosite“, a declarat şeful laboratorului Antivirus BitDefender, Sorin Dudea.
BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai rapide şi eficiente linii de soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional. Soluţiile BitDefender sunt distribuite printr-o reţea globală de parteneri (distribuitori şi reselleri) în peste 100 de ţări din întreaga lume.
Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!