Tarile occidentale iau tot mai in serios atacurile cibernetice venite din partea altor state, iar primul pas l-a facut zilele trecute aviatia americana, care a infiintat un organism militar, insarcinat cu supravegherea si protejarea spatiului virtual. Comandamentul, aflat intr-o baza aeriana din Louisiana, numara 150 de oameni si vegheaza in permanenta serverele administratiei oficiale americane.
Dominam spatiul si atmosfera, dar vrem sa dominam si domeniul cibernetic. In epoca lui Napoleon, pamintul si marea erau cimpurile de lupta. Acum insa nu ne razboim doar pe pamint si pe mare, ci si in spatiul cibernetic , trimbita secretarul aviatiei americane, Michael Wynne, in momentul inaugurarii noului centru.
Cotidianul va prezinta cele mai importante momente ale hartuirii cibernetice suferite in ultimii ani de statele vestice.
Nu doar SUA s-au confruntat insa in aceste luni cu ingeniozitatea malefica a hackerilor. Marea Britanie, Germania si mai recent Franta s-au trezit cu retelele informatice atacate de utilizatori proveniti in special din China.
La inceputul acestei luni, institutiile din Hexagon au cunoscut pe pielea lor, vreme de saptamini la rind, furia chinezeasca. Nu sintem in masura sa afirmam ca atacurile, care se produc in valuri, vin din partea guvernului chinez. Stim doar ca in toata aceasta increngatura exista si un site din aceasta tara , declara pentru Le Monde Francis Delon, secretar general in cadrul Ministerului Apararii din Franta.
Desi primele atacuri sustinute s-au produs imediat dupa alegerea lui Nicolas Sarkozy in fruntea statului, Franta si-a incredintat direct Ministerului Apararii inca de acum trei ani securitatea retelelor informatice. Mai mult, Parisul a incheiat un parteneriat cu Singapore pentru un sistem de supraveghere a sistemului informatic, iar cele mai expuse retele de stat franceze nu sint conectate direct la Internet, ci izolate si, astfel, protejate.
La sfirsitul lui august, in vizorul atacatorilor virtuali chinezi a intrat Germania. Potrivit unui material al jurnalistilor de la revista Der Spigel , publicat cu putin timp inainte de vizita efectuata in China de cancelarul Angela Merkel, importante ministere federale, precum si biroul lui Merkel, au fost infestate de atacurile hackerilor.
Guvernul de la Beijing a reactionat prompt, arata Reuters, prin vocea purtatorului de cuvint al Ministerului de Externe, Jiang Yu: Guvernul chinez se opune constant si interzice orice fel de activitate criminala care ar putea afecta retelele. Inclusiv China este supusa acestor tipuri de atacuri .
Cea mai rivnita tara ramin totusi SUA, care i-a botezat pe acesti hackeri rosii inca din 2001, cind au sesizat primele atacuri asupra Ministerului Apararii, cu numele de cod Titan Rain . Primele schimburi de amabilitati au fost totusi consemnate in 1999, dupa o bombardare accidentala, de catre fortele NATO, a ambasadei chineze de la Belgrad.
Mai multe site-uri guvernamentale americane au fost la scurt timp supuse unei ofensive galbene . In 2001, accidentul in care a fost implicat un avion de vinatoare chinez si un avion de recunoastere american a condus la un nou asalt asupra citorva zeci de site-uri din SUA, pe care au fost postate poze cu pilotul chinez decedat.
Inca de anul trecut, SUA si-au exprimat ingrijorarea: Government Computer News, o publicatie americana specializata in tehnologia informatiei, a consacrat un articol consistent atacurilor virtuale chinezesti incepute in 2000 si care vizeaza in special Ministerul Apararii.
Nu doar guvernele au de suferit de pe urma ofensivei hackerilor, Natiunile Unite fiind si ele o tinta preferata de spargatori.
La mijlocul acestei luni, pagina web a ONU a fost vandalizata, principalul vizat fiind secretarul general Ban Ki-moon, acuzat ca SUA si Israelul ucid copii. ONU a inlaturat mesajele si a sistat de indata orice update pina la remedierea problemei. De aceasta data, in spatele infiltrarii nu au mai fost chinezi, ci un grup de trei hackeri, dintre care unul sustinea ca este de nationalitate turca. Acelasi trio a mai spart securitatea site-ului Universitatii Harvard.
La ei acasa insa, acesti temerari care dau bataie de cap expertilor in securitate occidentali se prezinta in culori luminoase. Acestia trec drept aparatori ai integritatii si demnitatii patriei chineze , facind parte dintr-o nebuloasa nationalista tolerata si totodata instrumentata voit de partidul comunist, dupa cum explica corespondentul din Shanghai al ziarului Le Monde .
Spre deosebire de omologii nostri occidentali, care sint individualisti sau anarhisti, hackerii chinezi au motivatii politice. Este singura noastra metoda de a protesta la adresa politicii internationale, deoarece in China nu avem la dispozitie alte mijloace (n.n. – in aceasta tara o multime de site-uri sint inchise anual) , argumenteaza Tao Wan, liderul unei retele de hackeri, pentru South China Morning Post .
Toti virusii pe Estonia
In luna mai a acestui an, Estonia a fost supusa unui atac informatic fara precedent venit din partea Rusiei, provocat de o decizie de a inlatura o statuie din bronz a Soldatului Sovietic din capitala Tallinn. O avalansa de vizite au blocat site-urile ministerelor, partidelor politice, ziarelor, bancilor si ale companiilor din tara baltica.
NATO si-a trimis la scurt timp dupa incident specialistii in terorism cibernetic la Tallinn pentru a investiga problema si a ajuta autoritatile estoniene sa-si intareasca sistemul defensiv. Atacurile provin fara discutie din Rusia si este evident o actiune politica , declara pentru The Guardian Merit Kopli, redactor la publicatia Postimees , al carei site a devenit, la rindul sau inaccesibil. E cit se poate de clar ca s-a produs un atac cibernetic. Este un lucru inacceptabil, care a creat perturbari serioase in intreaga tara , recunostea si un oficial UE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!