1 Spanacul contine cel mai mult fier
100 g de spanac nu contin decat 3 mg de fier,
ceea ce este putin. De exemplu, necesarul zilnic de
fier al unui barbat este de peste 9 mg, iar al unei
femei, de 16 mg. Cele mai mari cantitati de fier se
gasesc in alimentele de origine animala, cum ar fi
carnea rosie, puiul, pestele, ficatul de vita sau de
porc, organele. In plus, acest element se asimileaza
mai greu din produsele vegetale decat din cele
animale.
2 Citricele, principala sursa de vitamina
C
Citricele au aproximativ 50 de unitati la suta de grame
de vitamina C, cele mai bogate in aceasta vitamina
fiind, de fapt, macesele si catina, cu 2.000 de unitati
la suta de grame. Bogate in vitamina C sunt si
patrunjelul, varza de Bruxelles, broccoli ori
capsunile.
3 Parul alb apare din cauza stresului
Potrivit specialistilor, stresul accelereaza
intr-adevar procesul de imbatranire, insa principalii
vinovati sunt radicalii liberi din atmosfera. Acestia
ataca celulele sanatoase si cresc secretia de hormoni
de stres din organism. Pana in acest moment, nu exista
dovezi medicale conform carora evenimentele neplacute
ne scot fire de par alb. Gradul de albire a
parului este influentat, de fapt, de mostenirea
genetica, demonstreaza cercetarile.
4 Zaharul in exces duce la diabet
Diabetul apare atunci cand pancreasul nu mai secreta
suficienta insulina pentru a controla nivelul de
glucoza din sange. Acest lucru inseamna ca nu doar
consumul de zahar contribuie la aparitia bolii, ci si
stresul, lipsa exercitiului fizic si mostenirea
genetica. Totusi, obezitatea ramane o cauza principala
de aparitie a diabetului zaharat si, de aceea, este
indicat sa consumam zahar cu moderatie.
5 Alcoolul “combate” antibioticele
Numeroase medicamente, printre care si antibioticele,
au drept efect o senzatie de ameteala atunci cand sunt
combinate cu alcoolul. De aceea, consumul de alcool nu
este indicat atunci cand suntem bolnavi. Insa nu exista
dovezi stiintifice care sa sustina faptul ca alcoolul
neutralizeaza efectul antibioticelor.
6 Frigul este vinovat de aparitia racelii
Raceala este cauzata de virusuri transmise prin stranut
sau prin contact direct cu mucoasele nazale. Aceste
virusuri sunt, intr-adevar, mai active in sezonul rece,
insa contractarea lor nu este conditionata de factorii
atmosferici. Dimpotriva, studii recente arata ca
virusul gripal, de exemplu, se transmite mai usor la
temperaturi ridicate.
7 Ciocolata duce la aparitia acneei
Numeroase studii arata ca stresul, unele medicamente si
chiar o curatare excesiva a tenului sunt factori care
agraveaza acneea. Nu ciocolata (cacaua) in sine produce
acneea, ci zaharul si grasimile din compozitia ei, care
se pot regasi si in alte alimente. Prin consumul
excesiv de astfel de alimente, este stimulata secretia
de sebum, care favorizeaza blocarea porilor.
Adevarul
Citiți principiile noastre de moderare aici!