Cercetătorii au derulat experimentul numit Restaurant Row pentru a vedea dacă șobolanii simt regret. Specialiștii definesc regretul ca „recunoașterea că ai făcut o greșeală, iar dacă făceai altceva, ar fi fost mai bine”. Aceștia au măsurat cortexul orbitofrontal, partea creierului care este activă atunci când trăiești sentimente de regret, în timp ce le prezentau rozătoarelor diferite feluri de mâncare.
În general, şobolanii aşteptau mai mult pentru alimentele lor preferate, ceea ce le-a permis cercetătorilor să determine care erau opţiunile lor favorite. Din când în când, totuşi, unii şobolani se hotărau să nu mai aştepte pentru o mâncare mai bună şi treceau la alta, dar descopereau că aceasta era una care nu le plăcea. Când făceau această alegere greșită, se opreau și se uitau în spate la hrana la care renunțaseră, ceea ce specialiștii au interpretat ca fiind regret.
Cercetătorii spun că unii șobolani au învățat din greșeli, la fel cum fac și oamenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!