În momentul răpirii, Iulian Gherguţ era ofițer de securitate într-o mină de mangan Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de graniță cu Niger și Mali. Acesta a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, de către cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare.
Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar. Gruparea al-Mourabitoun are legături cu al-Qaida.
Nemțeanul Iulian Gherguţ nu este singurul român care a fost prizonierul Al-Mourabitoune. În ianuarie 2013, aceeași organizație a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici străini au murit, printre care și doi români: Tiberiu Ionuţ Costache şi Mihail Marius Bucur. Pe lângă aceștia, alți patru conaționali au fost ostatici și au scăpat cu viață.
Românul răpit în Burkina Faso apare într-o nouă înregistrare pusă pe internet de răpitori în care vorbește limba franceză cu un puternic accent și solicită Guvernului român să îl ajute.
„Mă numesc Iulian Gherguţ, suntem în 21 septembrie 2016, am fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015 la Tambao de către gruparea Mourabituone. Starea mea de sănătate este bună, îi cer familiei mele, în special tatălui meu George, mamei mele Cecilia, soţiei mele Mihaela şi tuturor fraţilor şi surorilor să găsească o soluţie împreună cu guvernul României ca să fiu eliberat. Vă transmit că mă gândesc la voi în permanenţă. Iar ultimul mesaj e pentru guvernul României, pe care-l rog să facă tot posibilul să mă elibereze, ca să mă întorc pe cât de repede posibil alături de familia mea şi în ţara mea”, a fost mesajul românului.
Ministerul de Externe face cercetări
„În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen”, subliniază MAE.
“Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”, se mai arată în comunicatul de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!