Cel mai bogat dintre români este Dinu Patriciu, a cărui avere, estimată la 2,2 miliarde de dolari, a crescut faţă de anul trecut, când figura cu 1,8 miliarde de dolari. În 2008 însă, când Dinu Patriciu a intrat în acest clasament, averea lui era estimată la 2,5 miliarde de dolari. Anul acesta Dinu Patriciu ocupă locul 437 în clasamentul miliardarilor lumii, care cuprinde 1.011 nume din 55 de ţări.
Forbes precizează că Dinu Patriciu, în vârstă de 59 de ani, şi-a vândut cota de 25% care îi mai rămăsese din Rompetrol companiei Kazmunaigaz din Kazahstan, care achiziţionase iniţial 75% din Rompetrol în 2007. Fost arhitect, Patriciu s-a lansat acum în afaceri imobiliare, în media şi în domeniul energetic. Anul trecut a obţinut două licenţe pentru explorare de petrol şi metale în Marea Neagră. În ianuarie a obţinut patentul pentru o metodă de extracţie şi procesare a sedimentelor marine. Deţine trustul media Adevărul Holding, care publică Forbes Romania. Patriciu şi alţi câţiva directori Rompetrol au fost implicaţi într-un scandal legat de o investiţie promisă la rafinăria Petromidia, menţionează Forbes.
Nou intrat în clasament, omul de afaceri Ioan Nicolae figurează, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, pe locul 880, sursa veniturilor fiind agricultura. În vârstă de 55 de ani, a lucrat în industria chimică întreaga sa viaţă, mai întâi pentru o companie deţinută de stat, ulterior pe cont propriu, scrie Forbes. În prezent este acţionarul majoritar în cinci mari uzine chimice din România. Deţine InterAgro, cel mai mare producător intern din domeniul agriculturii. Anul trecut a achiziţionat teren la preţuri mici. A investit peste 100 de milioane de dolari într-o uzină de bioetanol în Zimnicea, în septembrie 2009. Are un portofoliu divers de afaceri, care include acţiuni în rafinării, hoteluri de patru stele, firme de consultanţă, restaurante, abatoare, echipe de fotbal şi imobiliare. Spune că, de departe, preferă România altor destinaţii îndepărtate şi că preferă Dunărea litoralului, scrie Forbes despre Ioan Niculae.
În ceea ce-l priveşte pe Ion Ţiriac, fostul tenismen, în vârstă de 70 de ani, revine în clasamentul Forbes anul acesta, ocupând locul 937, cu o avere estimată la un miliard de dolari. În 2008 Ţiriac figura în topul Forbes cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, după ce în 2007, cu 1,1 miliarde de dolari, fusese primul român intrat în clasamentul miliardarilor lumii întocmit de celebra revistă americană. Despre Ion Ţiriac, Forbes spune că a achiziţionat companii în domeniul asigurărilor bancare, leasing-ului şi vânzărilor auto. Şi-a vândut acţiunile unor companii din Occident şi s-a lansat în domeniul imobiliar din România. În noiembrie 2009, a vândut 49% din acţiunile importatorului român pentru Mercedes Benz. Proiectele de real estate de care se ocupă în prezent cuprind ansambluri rezidenţiale în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu, precum şi patru clădiri de birouri în Bucureşti. Un atlet excepţional, a concurat la Olimpiada din 1960 ca jucător de hochei. Ulterior s-a orientat către tenis şi s-a ocupat de câteva nume mari din acest sport, între care Boris Becker, Steffi Graf şi Goran Ivanisevic. În prezent patron al turneului Madrid Masters, ţinteşte să-l transforme într-un eveniment de Mare Şlem, aşa cum sunt turneele de la Londra, Paris, New York şi Melbourne, explică Forbes.
Cu o avere estimată la 53,5 miliarde de dolari, mexicanul Carlos Slim, magnat al telecomunicaţiilor, ocupă anul acesta primul loc în clasamentul miliardarilor planetei dat publicităţii miercuri la New York de revista Forbes. El a devenit cel mai bogat om al lumii detronându-l pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care are o avere cu 500 de milioane mai mică decât cea a mexicanului.
Europa are 248 de miliardari. Cel mai bogat om de pe continent, cu avere estimată la 27,5 miliarde de dolari, este francezul Bernard Arnault, proprietarul grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet & Chandon). El ocupă locul al şaptelea în lume.
După şocul anului trecut, generat de criza financiară din toamna anului 2008, 154 dintre miliardarii care fuseseră eliminaţi în 2009 au revenit în clasament. Clubul bogaţilor lumii nu a atins însă recordul absolut din 2008, când număra 1.125 de miliardari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!