Descoperire macabră în urma unor săpături efectuate la o fostă casă pentru mame necăsătorite condusă de călugărițele catolice a congregaţiei Surorilor Bunei Salvări. În fapt, cantități semnificative de rămășițe umane au fost găsite în urma unei anchete demarate în anul 2014 pe baza afirmațiilor unui istoric, Catherine Corless, din comitatul Galway, potrivit căruia casa din Tuam ar fi un cimitir clandestin.
Săpăturile efectuate în ultimele luni au relevat o criptă de douăzeci de camere, dintre care cel puțin 17 conțineau rămășițe umane.
Conform dezvăluirilor, aproximativ 800 de copii cu vârste cuprinse între 35 de săptămâni de gestație și până la 2 sau 3 ani ar fi fost îngropați în instituția orfelinat în perioada 1925 – 1961.
Comisia oficială care se ocupă cu anchetarea cazului a anunțat că rămășițele au fost găsite în camerele unei structuri subterane de lângă o fosă septică, care ar fi putut fi utilizate pentru stocarea de ape uzate și clasifică descoperirea ca fiind una „șocantă”.
Nu doar această comisie este contrariată de descoperirea macabră. Katherine Zappone, ministrul irlandez pentru Copii şi Problemele Tinerilor, a numit această descoperire „tristă şi tulburătoare”.
Biserica Catolică a Irlandei, cândva atotputernică, a fost zguduită de numeroase scandaluri legate de abuzuri sau neglijenţă faţă de copii. În secolul trecut, ea a administrat numeroase servicii sociale, inclusiv „case pentru mame şi copii“, care ofereau găzduire pentru naştere femeilor gravide necăsătorite sau victime ale violului ce reprezentau o pată pentru Irlanda.
Din nefericire acesta nu este un caz singular, în total 18 case care au oferit serviciul „case pentru mame şi copii” sunt suspectate că ar avea gropi comune. Se estimează un număr de 35.000 de mame care au mers să nască si să locuiască în acest tip de case.
În momentul de față sunt efectuate mai multe cercetări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!