Alimente precum salamul, cârnaţii, micii, carnea tocată, costiţa sau şunca sunt cancerigene pentru oameni, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS.
Specialiștii au descoperit o legătură puternică între consumul ridicat al cărnii roșii şi cancerul de colon. Ei susțin că inclusiv consumul în cantități mici ar crește riscul de cancer de colon.
O explicaţie posibilă este că pigmentul care dă culoare cărnii roşii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului. Totodată, metodele de conservare prin afumare, uscare sau saramură, sau prin adăugarea de conservanţi, pot duce la formarea unor compuşi cancerigeni, explică OMS.
Totuși, specialiștii nu recomandă să renunțăm definitiv la carnea roșie. Aceasta este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale precum fierul sau zincul.
Mai puţin de 500 de grame (gătită) pe săptămână de carne de porc, vită sau miel ar fi suficientă, transmite OMS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!