Negociator-şef al UE este fostul ministru francez Michel Barnier. „Decizia Marii Britanii de a ieşi din UE a creat incertitudine şi insecuritate. Dar nu nu vom încerca niciodată să pedepsim Marea Britanie. Niciodată. Însă intrăm în ape tulburi. Suntem pregătiţi. Să rămânem calmi şi să negociem (Keep calm and negociate – eng.)”, s-a exprimat Barnier. Mandatul de negociere al lui Barnier este cu titlu obligatoriu, fiind conferit de cele 27 de state membre din Consiliul UE.
Negociatorul-şef din partea Londrei este parlamentarul David Davis, fost secretar de stat pentru ieşirea din UE în cadrul Guvernului Theresei May, până la recentele alegeri legislative din Marea Britanie.
Priorităţile UE în negocieri
Primele priorităţi din cadrul negocierilor, anunţate deja de UE: apărarea drepturilor cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici care trăiesc în UE. De asemenea, salvgardarea până în 2020 a finanţării proiectelor europene pentru care state membre şi-au luat angajamentul, inclusiv Marea Britanie. UE cere Guvernului de la Londra să continuă finanţarea pe care şi-a asumat-o, înainte de referendumul pentru Brexit.
De asemenea, problema graniţei dintre republica Irlanda, stat membru UE şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit va fi una sensibilă, în cadrul negocierilor. Azi, graniţa între cele două Irlande a dispărut, favorizând, astfel, şi încetarea războiului civil. Rămâne de văzut cum va afectat Brexit pacea pe insula verde a Irlandei.
Mai multe despre negocierile Brexit şi mandatul primit de negociatorul-şef Barnier, pe https://ec.europa.eu/commission/brexit-negotiations_en.
Citiți principiile noastre de moderare aici!