Tribunalele, care sunt prezidate de un înalt judecător, s-au ocupat în general de acuzaţii de corupţie aduse politicienilor irlandezi.
Instanţele au dus la descoperirea unor acte importante de corupţie din Irlanda şi au permis lansarea de procese civile care au adus bani la bugetul statului.
Totuşi, Bernard Allen, preşedintele Comitetului de Finanţe Publice (PAC) din Parlament, a criticat durata de funcţionare a tribunalelor, în unele cazuri peste zece ani, şi salariile mari primite de avocaţi. “Comitetul este foarte îngrijorat atât din cauza duratei activităţilor tribunalului, cât şi a sumelor mari pe care contribuabilii trebuie să le plătească”, a declarat Allen, adăugând că PAC va încerca să le reducă.
Fostul premier Bertie Ahern a demisionat anul trecut după mai multe apariţii jenante la un proces. Ahern, care nu avea un cont bancar în anii 90, a depus mărturie în repetate rânduri la tribunalul Mahon, unde a susţinut că finanţele sale sunt complexe, însă nu excesiv de mari.
Tribunalul Moriarty, înfiinţat de asemenea în 1997 şi care a investigat plăţile făcute politicienilor, ar putea costa 100 de milioane de euro. Tribunalul Morris, care ancheta acuzaţiile de corupţie la adresa poliţiştilor, ar putea costa aproximativ 70 de milioane de euro. Această instanţă şi-a încheiat activitatea anul trecut.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!