Consiliul german de etică s-a sesizat în această privință după mediatizarea unui caz de incest din Leipzig. Doi tineri care s-au cunoscut când erau deja adulți și au patru copii, dintre care doi cu handicap, au făcut obiectul mai multor condamnări.
Patrick Stübing, care a petrecut mai mult de trei ani în închisoare, şi Susan K., care a fost plasată o perioadă într-o instituţie din cauza unui retard mintal, au sesizat fără succes Curtea Constituţională din Karlsruhe, în 2008, apoi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2012.
Cele două instanţe au respins cererea cuplului împotriva articolului 173 din Codul Penal german, care pedepseşte cu „doi ani de închisoare sau cu amendă” raporturile sexuale între un frate şi o soră majori, evocând în special riscurile sporite de handicap pentru copiii născuţi dintr-o astfel de uniune.
Dar Consiliul de etică, cu o majoritate de 14 membri la nouă, apreciază că „legea penală nu este mijlocul adaptat de a proteja un tabu social” şi nici de a „impune standarde sau bariere morale”, ci vizează numai să protejeze „persoanele şi ordinea socială” împotriva unor atingeri grave.
„Conform tuturor datelor disponibile, incestul între frate şi soră este foarte rar în societăţile occidentale, iar riscul unor sancţiuni constrânge cuplurile respective la ascunderea şi negarea iubirii lor, ceea ce Consiliul de etică apreciază că este contrar dreptului la autodeterminare sexuală”, potrivit unui aviz al consiliului.
Această sesizare a Consiliului de etică nu obligă în nici un fel deputaţii germani, dar prefigurează adesea o schimbare a legislaţiei.
Germania, Marea Britanie, Danemarca, Grecia şi Elveţia consideră incestul o infracţiune penală.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!