Gazul metan este de mult mai periculos decât dioxidul de carbon în crearea efectului de seră deoarece înmagazinează de 20 de ori mai multă căldură.
În atmosferă nu se găseşte atât de mult gaz metan, însă există depozite uriaşe de metan în stare cristalizată (aşa-zisa gheaţă de metan) în rocile de pe fundul oceanelor.
Un scenariu de groază relatat de The Independent avertizează asupra posibilităţii ca, din cauza încălzirii globale şi, implicit a temperaturii apelor, toată această cantitate de gaz metan să fie eliberată în atmosferă.
Eliberarea gazului metan în atmosferă ar duce la încălzirea temperaturii şi, astfel, la eliberarea a şi mai mult gaz metan. Cantitatea de metan în regiunea Arctică este mult mai mare decât carbonul depozitat pe întreg globul, şi cercetătorii sunt alarmaţi de echilibrul în această regiune deoarece se încălzeşte mult mai rapid decât oricare altă zonă a globului.
Oamenii de ştinţă avertizează asupra faptului că gazul metan este de 20 de orimai nociv decât dioxidul de carbon. Se crede că în trecutul îndepărtat acesta ar fi putut fi responsabil pentru extincţia în masă pe pământ.
“Am descoperit o regiune unde eliberarea metanului se producea atât de rapid şi de intens, că acesta nu avea timp să se dizolve în apă, ci se ridica sub forma unor bule de gaz metan către suprafaţa apei“, a declarat către The Independent Orjan Gustafsson, cercetător suedez la bordul navei ruseşti Jacob Smirnitskyi.
Descoperirile preliminare ale “International Siberian Shelf Study 2008“, se desfăşoară sub supravegherea lui Igor Semiletov, de la Academia Rusă de Ştiinţe. Acesta a condus aproximativ 10 expediţii în Marea Laptev începând cu anul 1994, dar în anii 90 nu a fost detectat un nivel crescut al metanului.
Din 2003 el a raportat un număr crescând de coşuri de metan, confirmate de actuala expediţie cu ajutorul instrumentelor ştiinţifice aflate la bordul navei Jacob Smirnitskyi.
Dr Semiletov nominalizează printre posibilităţile care au dus la eliberarea masivă a metanului din ultima vreme încălzirea apei râurilor siberiene şi topirea calotelor de gheaţă de pe uscat.
În regiunea arctică temperatura a crescut cu 4 grade în ultimele decenii iar zona Oceanului Arctic acoperită de gheaţă s-a diminuat constant. Cercetătorii se tem că topirea gheţii va accelera încălzirea globală deoarece suprafaţa apei atrage şi înmagazinează mai multă căldură decât suprafaţa gheţii.
sursa:Antena3.ro
Gazul metan ar putea fi responsabil pentru extincţia speciilor pe Terra
Reactualizat la:
O navă de cercetare rusească a descoperit recent în Arctica, pe coasta de nord-est a Siberiei, cantităţi enorme de gaz metan care sunt eliberate constant de sub apă.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
Mapamond
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat duminică semnarea luni, imediat după învestire, a unui ordin executiv ce va permite continuarea funcționării rețelei de socializare TikTok în SUA, adăugând că dorește ca în perspectivă Statele Unite să preia jumătate din acționariatul filialei americane a TikTok, transmite Reuters.
BIHON Sport local
Ultima în clasamentul Seriei 10 din Liga 3, CS Diosig Bihardioszeg are programată reunirea lotului luni, 20 ianuarie, de la ora 17:00, pe plan local, la Diosig.
Lotul va suferi în această perioadă modificări, atât în ceea ce privește jucătorii, cât și staff-ul tehnic.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
A băut o zi întreagă, iar seara, când s-a dus la magazin să-și mai ia alcool, s-a reorientat și a furat o mașină. Fără să aibă permis, a lovit o căruță, dar și-a continuat drumul.
1
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Primăria continuă investițiile în infrastructura educațională din localitate.
BIHON Sport local
În sala de tenis de la complexul Era Park s-a desfășurat sâmbătă prima etapă a Campionatului International de tenis de masă pe echipe, organizat de Asociația Sportivă Internațională „Table Tennis Without Borders”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!