Danuta Hubner, membră a Parlamentului European, și șefă a Comitetului pentru Afaceri Constituționale al UE, a declarat luni că regula este ca fiecare stat membru sa aibă dreptul sa notifice folosirea unei singure limbi oficiale.
„Avem nişte reguli, iar cea mai importantă e că fiecare stat poate notifica UE cu privire la limba recunoscută legal”, a declarat Hubner. „Irlandezii au desemnat galica, maltezii au desemnat malteza, iar engleza a fost desemnată doar de Marea Britanie. Dacă nu mai avem Marea Britanie, nu mai avem nici engleza”, a mai adăugat aceasta.
Cu toate că engleza este limba cea mai studiată ca limbă străină în Uniunea Europeană (de către 89% dintre elevi) și în UE, o mare parte din populație pretinde că poate conversa la un anumit nivel în engleză, după ieşirea britanicilor din organizaţia europeană, nu vor mai exista motive pentru ca engleza să aibă un statul oficial.
Conform Wall Street Journal, Comisia Europeană a început să folosească tot mai des franceza și germana în comunicările sale externe ca reacție la referendumul din Marea Britanie. Uniunea Europeană are 24 de limbi oficiale. Fiecare limbă oficială a statelor membre devine și limbă oficială a UE.
În ciuda faptului că Marea Britanie va părăsi UE în 2019, limba engleză va rămâne limbă de lucru în cadrul administrației UE, ca limbă de largă circulație internațională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!