The Independent prezenta în februarie 2016 câteva imagini dintr-un oraș sirian, sau mai bine zis un fost oraș sirian, în care nu se vede vreo clădire în întregime. Cu toate că mulți dintre noi nu ne-am putea imagina un astfel de loc în 2016, el chiar există. Majoritatea am blamat-o pe Angela Merkel pentru că a fost „prea permisivă” cu refugiații și multe voci spuneau că au ajuns foarte mulți în Europa din cauza ei. O mică parte dintre aceste voci cunosc adevărata poveste.
Acest clip este doar un mic exemplu de ce milioane de oameni nevinovați au fost forțați să migreze. Sute de alte filmări din Războiul Civil Sirian în care apar explozii de tancuri, autobuze sau mașini în plină stradă, oameni împușcați în plină zi, mașinile de război devenind o obișnuință pentru locuitorii țării … scene scoase parcă din jocurile video, împânzesc internetul. În asemenea situații milioane de oameni au fost nevoiți să părăsească Syria. Este greu să ne imaginăm ce am face noi în astfel de situații, înconjurați de tancuri, avioane și soldați. Unde au ajuns ei?
Conform syrianrefugees.eu până la ora actuală se estimează că 11 milioane de sirieni „și-au părăsit casele”. Cei mai mulți au căutat și au fugit în țările aproiate, asemănătoare culturii lor. Conform United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) – o organizație globală care se ocupă de drepturile refugiaților – 4,8 milioane de refugiați sirieni au fost înregistrați în țările vecine: Turcia, Libia, Iordania, Egipt și Irak. Estimările aduc însă alte milioane în plus. În Turcia au fost înregistrați 2,724,937 de refugiați până în august 2016 și au fost depuse alte aproape 2,75 milioane de cereri de azil. În Liban au fost înregistrați până în decembrie 2015, circa 1,048,275 însă sunt estimați 1,5 milioane. În Iordania au fost înscriși în jur de 650.000 însă cifrele neoficiale duc undeva la 1,265,000. În Irak apar legal doar 250.000 însă evaluarile aproximative ating 2 milioane. În Egipt sunt aproape 180.000 înregistrați însă estimările duc la jumătate de milion.
În Europa
Conform UNCHR în 2015 în Europa au ajuns în jur de 1 milion, adică mai puțin de 10% dintre refugiații plecați din Syria. Cei mai mulți sunt în Germania, 600.000 înregistrați până în aprilie 2016, în Grecia fiind aproape 500.000 și Suedia 110.000 până la începutul anului 2016. Primii refugiați au sosit în România în data de 3 martie 2016, 15 la număr. Conform unchcr.org, pentru România, au fost înregistrate până la ora actuală 2.757 cereri de azil.
De unde a început și de ce ?
Războiul Civil Sirian a început în anul 2011 în urma unor manifestații antiguvernamentale care luptau împotriva sistemului dictatorial uni-partinic perpetuat în timpul conducerii țării de către președinții Hafez și dr.Bashar al-Assad, împotriva hegemoniei membrilor sectei alawite, apropiați de familia Assad, în guvern și conducerea armatei și a organelor de securitate, împotriva șomajului, a corupției și a încălcării drepturilor omului în țară.
Însă pare că problema a început cu câteva zeci de ani în urmă. Echipa de la Creative Monkeys a reușit în decembrie anul trecut să facă un scurt clip de cinci minute, foarte explicit. În acest timp ei arată cum un grup minoritar de 13% din populație a ajuns să conducă întreaga țară, cum de la simple proteste stradale s-a ajuns la un adevărat război în care s-au implicat direct, sau indirect, țări precum Rusia, Franța, America, Turcia, Iran și multe altele. „Cine controlează Sirya controlează fluxul resurselor către Europa”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!