– 20 noiembrie 2008: Moscova cere Kievului să plătească Gazprom datoria de 2,4 miliarde de dolari
– 22 noiembrie: Gazprom ameninţă cu oprirea livrărilor începând de la 1 ianuarie 2009, în lipsa unui acord cu privire la un nou contract.
– 4 decembrie: Vladimir Putin ameninţă cu reducerea livrărilor de gaz în cazul neplătirii de către Kiev a datoriei sau sustragerii de gaz.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, dă asigurări că ţara sa va plăti şi garantează “securitatea” tranzitului acestei resurse spre Europa.
– 30 decembrie: Ucraina plăteşte datoria pentru gazul livrat în noiembrie şi decembrie.
– 31 decembrie: Compania ucraineană Naftogaz anunţă că nu va mai plăti nimic anul acesta.
– 1 ianuarie 2009: Gazprom sistează livrarea de gaz către Ucraina începând cu ora 07.00 GMT. Gazprom şi Naftogaz dau asigurări că livrările către UE nu vor fi afectate.
– 2 ianuarie: UE cere Kievului şi Moscovei reluarea imediată a livrărilor complete de gaz către ţările membre UE, după scăderea livrărilor, constatată în Polonia şi Ungaria.
– 3 ianuarie 2009: România înregistrează scăderi ale livrărilor de gaz cu 30%, Bulgaria cu 10%, apoi cu 15%. Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru diminuarea livrărilor.
– 5 ianuarie: UE trimite o delegaţie în Ucraina.
Valdimir Putin cere Gazprom, care acuză Kievul că a furat 63,5 milioane de metri cubi de la 1 ianuarie, să reducă nivelul de gaz prin Ucraina.
– 6 ianuarie: Naftogaz spune că Gazpromul şi-a redus livrările cu până la 92 milioane de metri cubi în 24 de ore, faţă de 221 milioane de metri cubi, cât promisese, fără a da explicaţii.
Gazprom acuză Ucraina că a închis trei din cele patru conducte de export care îi traversează teritoriul.
Directorul Naftogaz, Oleg Dubina, va merge la Moscova la 8 ianuarie, pentru a se întâlni cu şeful Gazprom, Aleksei Miller.
– 7 ianuarie: Livrările de gaze ruseşti spre România au fost sistate în totalitate
Citiți principiile noastre de moderare aici!