Un bilanţ precedent indica 15 morti şi 15 raniti în stare gravă.
Tragedia s-a produs într-un tunel de acces către fosta gară de mărfuri unde a avut loc festivalul, la care organizatorii afirmă că au participat 1,4 milioane de persoane.
Conform martorilor, tunelul cu o lungime de peste 200 de metri şi o lăţime de 30 de metri reprezenta principalul punct de trecere către zona de desfăşurare a evenimentului.
Panica s-a declanşat în momentul în care câteva mii de persoane erau blocate în tunel. “Erau peste tot oameni căzuţi, cu feţele învineţite. Era, pur şi simplu înspăimântător”, a declarat o tânără, citată de cotidianul Die Welt. “Prietenul meu m-a ridicat în braţe, altfel aş fi murit. Cum aş putea să uit feţele oamenilor morţi?”, a adăugat ea.
“Unele dintre victime erau la pământ, în timp ce oamenii încercau să escaladeze zidurile”, a declarat un alt martor, citat de postul de televiziune NTV. Mai mulţi poliţişti au încercat să pătrundă în tunel, “însă era prea multă lume”, a adăugat el. “Oamenii au împins în continuare, ca să intre în tunel, timp de zece minute şi apoi au aflat ce s-a întâmplat şi s-au întors”, a spus martorul citat.
Un tânăr în vârstă de 18 ani, citat de Bild, a afirmat că “era imposibil” de ieşit din tunel. “Era ca şi cum aş fi avut un zid de oameni în faţa mea. Am crezut că am să mor”, a spus el.
Sâmbătă seara, motivul declanşării mişcării de panică nu era cunoscut, însă un reprezentant al municipalităţii a afirmat că incidentul nu s-a produs în tunel, ci pe scările situate de cele două părţi ale ieşirii.
“Cincisprezece persoane au murit după ce au escaladat barierele şi au căzut”, a spus Wolfgang Rabe, precizând că autorităţile nu au întrerupt imediat spectacolul, temându-se că ar putea provoca o nouă mişcare de panică. Forţele de ordine au deschis în scurt timp grilajele de securitate care înconjurau zona, pentru a nu permite extinderea incidentelor.
Mii de persoane, care nu aflaseră despre incident, au continuat să danseze şi să asculte muzică mult timp după tragedie, produsă în jurul orei locale 17.15 (18.15, ora României).
Circulaţia pe autostrada din apropiere fusese suspendată pentru întreaga zi, iar echipele de salvare au reuşit să ajungă rapid la locul incidentului.
Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat “bulversată”, afirmând că gândurile sale se îndreaptă către rudele victimelor, cărora le-a adresat condoleanţe.
Astfel de busculade sunt neobişnuite în Europa, unde se produc mai degrabă în urma incidentelor violente care însoţesc evenimentele sportive. În 1985, 56 de persoane au murit la Bradford, în Anglia, în urma unui incendiu izbucnit în timpul unui meci de fotbal. În acelaşi an, la stadionul Heysel din Bruxelles au murit 39 de persoane care încercau să fugă în timpul confruntărilor violente dintre suporterii echipelor Juventus Torino şi Liverpool.
Love Parade s-a desfăşurat prima dată la Berlin, în 1989, cu participarea a circa 150 de persoane, pentru ca în 1999 evenimentul să atragă 1,5 milioane de participanţi. Organizatorii s-au confruntat însă cu probleme de finanţare a evenimentului, dar şi cu ostilitatea locuitorilor din Berlin, nemulţumiţi de pagubele produse de participanţi în fiecare an în parcul Tiergarten.
Începând din 2007, Love Parade s-a mutat în regiunea Ruhr, desfăşurându-se în 2007 la Essen şi în 2008 la Dortmund. Ediţia din 2009, care ar fi urmat să aibă loc la Bochum, a fost anulată din cauza lucrărilor desfăşurate în oraş.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!