Situat la 90 kilometri vest de Praga, Plzen va încerca să demonstreze că, la o anvergură de doar 170.000 de locuitori, poate să ofere mult mai mult decât berea pilsner care l-a făcut celebru. Evenimentele inaugurative din ianuarie au strâns în piaţa centrală a oraşului 25.000 de suflete, în ciuda vremii neprietenoase, din plină iarnă.
Dincolo, la Mons, organizatorii s-au lăudat cu o asistenţă de 100.000 de persoane pentru cele două zile de spectacole, într-un oraş care nici măcar nu are încă 100.000 de citadini. Mons vrea să rivalizeze, însă, cu Bruxelles, în acest an, fiind amplasat la doar 65 de kilometri sud faţă de Capitala Europei. Aşa cum, în 2015 Pilsen se prezintă turiştilor ca o alternativă viabilă pentru Praga. Sau măcar ca un popas suplimentar.
Pilsen oferă bere şi deschidere totală
Plzen sau Pilsen – cum este cunoscut prin lume, în varianta germană – este oraşul de unde a plecat berea pils. Şi azi, berea-forte a Plzen-ului – celebra Pilsner Urquell – este un brand cu care acest oraş este mândru să se asocieze. Este, în fapt, berea-mamă a pils-ului. Însă Plzen vrea să arate Europei că aşezarea boemilor cehi înseamnă mai mult decât bere bună pe harta bătrânului continent. Aşadar, Plzen 2015 vrea să arate mai mult decât “cultura berii”, chiar dacă rafinata bere pils este cea care a limpezit berea, din 1842 încoace. Chiar dacă nu întâmplător Plzen-ul are un Muzeu al Berii, cu care poate să-i întâmpine pe turiştii culturali europeni din acest an.
Printre altele, oraşul de 170.000 de locuitori – al patrulea ca mărime din Cehia – are una dintre cele mai mari pieţe centrale din Europa, are un statut de fostă reşedinţă regală, dar şi 20 de kilometri de tunele şi coridoare subterane.
Cu ce doreşte Plzen să-şi cucerească vizitatorii? Cu o deschidere totală, sub motto-ul “Open up!”. Laitmotivul evenimentelor din oraşul apusean al Boemiei va fi co-existenţa multiseculară a cehilor cu germanii şi austriecii, pe aceste meleaguri. Între cele 600 de evenimente culturale programate se regăseşte şi seria de zece concerte ce-l vor onora pe compozitorul ceh Bedrich Smetana (1824 – 1884), într-un festival aflat la a 35-a ediţie.
Zen Pilsen este proiectul care, din 1 aprilie până în 31 octombrie va căuta să redescopere Plzen-ul în ochii propriilor săi citadini, evidenţiind părţile neglijate ale centrului istoric sau alte zone ale oraşului, din perspective cu totul surprinzătoare. O surprinzătoare expoziţie de pictură cu lucrări reprezentând populaţia aborigenă Maori din Noua Zeelandă va fi, la rându-i, în oferta Plzen 2015. Care e legătura între Boemia şi Ţara Kiwi? Cel mai cunoscut portretist al populaţiei Maori – Gottfried Lindauer – era originar tocmai din Pilsen! Pentru expoziţia din perioada 6 mai – 20 septembrie au fost aduse 120 de tablouri de la Galeria Naţională de Arte din Auckland.
Cum Plzen-ul are o puternică valenţă industrială, nu putea lipsi o expoziţie (14 mai – 8 noiembrie) pentru artă aplicată, dedicată faimosului designer Ladislav Sutnar, născut în Plzen, a cărui contribuţie universală la design-ul modern în industrie nu poate fi contestată. Ambiţia şi potenţialul celor două oraşe de a se face cunoscute ne duce la gândul că, vizitându-le, ne putem aştepta să fim surprinşi, în mod plăcut, la oricare colţ de stradă. Literalmente!
Îmbibaţi în cultură lângă… Waterloo!
Nu s-ar putea spune că Mons a profitat în ultimele secole de poziţionarea sa la răscrucea unor drumuri comerciale importante. Dimpotrivă, aici s-au dat bătălii importante, oraşul valon fiind, astfel, un teatru de operaţiuni militare. Două exemple care ne stau la îndemână: Primul Război Mondial, dar şi bătălia de la Waterloo – Mons fiind poarta spre câmpul care a însemnat finalul grandiosului Napoleon.
Astfel, Mons s-a găsit mai mereu în umbra Bruxelles-ului, Ghent-ului şi a celor două perle flamande – Anvers (Antwerpen – Antwerp în engleză) şi Bruges (Brugge). Europenii sunt nerăbdători să afle ce are de oferit Mons în calitatea sa de Capitală Culturală Europeană, în afară de apreciata bere belgiană şi celebra ciocolată din ţara unde unii sunt valoni, alţii flamanzi (nu flămânzi – sâc!), iar belgienii se lasă căutaţi… Centrul istoric al orăşelului este generos cu pietonii, clădirile din Grand Place, dar şi altele, oferind prilejuri nenumărate fotografilor pentru instantanee ce subliniază personalitatea arhitecturii acestui cochet oraş.
La loc de cinste stă expoziţia Vincent Van Gogh (25 ianuarie – 17 mai) într-un an în care se marchează 125 de ani de la moartea marelui pictor, cel care pentru scurtă vreme a zăbovit prin părţile valone ale Mons-ului, înainte să renunţe la predica religioasă pentru a se dedica şevaletului. Mons a reuşit să îşi inaugureze deja şi splendida sală de congrese botezată MICX – o realizare arhitecturală deosebită.
Apoi, între 17 şi 26 iulie, cei aflaţi la Mons vor putea admira cele 8.000 de flori ale soarelui ce vor fi aduse în Grand Place, pentru a forma un labirint special. Merită menţionată şi sărbătoarea anuală a oraşului – Doudou – unde lupta dintre Sf. Gheorghe şi balaur stă la baza tuturor spectacolelor şi a petrecerilor din perioada 31 mai – 7 iunie. Toate acestea stau în mijlocul a 300 de evenimente care vor umple până la refuz agenda culturală a oraşului valon – Capitală Culturală Europeană în 2015 alături de Plzen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!