De cele mai multe ori, alimentele la care poftim cel mai des se află în topul celor care trebuie consumate în cantități cât mai mici.
Piramida alimentară este împărțită pe niveluri, fiecăruia îi corespunde o categorie de alimente și cantitatea care poate fi consumată zilnic.
La baza piramidei se regăsesc lichidele, care trebuie consumate în cantități cât mai mari, minimum 2 litri pe zi.
Urmează fructele și legumele, alimente care pot fi consumate în cantități mai mari. Ele sunt o sursă importantă de fibre, vitamine (ca provitamina A sau vitamina C), de substanţe minerale şi de antioxidanţi.
În fiecare zi ar trebui consumate 5-6 porţii de alimente din această grupă.
Cereale, tuberculi şi derivaţi: amidon, fibre, proteine, acizi graşi esenţiali, carbohidraţi.
Orezul şi cartofii, în special, constituie o sursă important de energie uşor asimilabilă şi utilizabilă.
Cerealele mai aduc în organism cantităţi importante de vitamine din grupul B şi proteine care, deşi sunt de calitate inferioară, adăugate celor din legume constituie un complex proteic ce poate fi comparat ca valoare cu proteinele de origine animală. Pentru o dietă sănătoasă ar trebui consumate zilnic 4-5 porţii de alimente din această grupă.
Lapte, iaurt şi brânzeturi: calciu, proteine şi anumite vitamine (mai ales B2 şi A). În fiecare zi trebuie consumate 2-3 porţii din această grupă, preferând produsele cu un conţinut mai scăzut de grăsimi.
Carne, peşte şi ouă: zinc, cupru, fier, proteine şi vitamine din complexul B. Un regim corect sugerează preferinţa pentru consumul de peşte şi de carne slabă şi nu mai mult de 2-3 ouă pe săptămână. În această grupă se pot insera şi legumele uscate, sursă de nutrienţi caracteristici cărnurilor, peştelui şi ouălor, la care se adaugă amidon şi fibre. În fiecare zi trebuie consumate 1-2 porţii de alimente din această grupă.
Grăsimi de origine vegetală şi animală: trebuie consumate în doze moderate. Grăsimile aduc în organism acizi graşi esenţiali şi vitamine liposolubile, cărora le favorizează şi asimilarea. În fiecare zi trebuie consumate 1-3 porţii de grăsimi, preferându-le pe cele de origine vegetală.
Dulciuri: se recomandă consumul moderat de dulciuri, cartofi prăjiţi, biscuiţi săraţi, băuturi îndulcite, nu mai mult de 1 porţie pe zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!