In dimineata zilei de 1 decembrie 2018, o ploaie a inundat numeroasele cartiere ale orașului Franco da Rocha, un oraș situat în partea de nord a zonei Greater São Paulo, în Brazilia. Drumurile au fost blocate, întreprinderile au fost închise, iar autobuzele trebuiau să facă ocoluri pentru a traversa orașul conform Global Voices.
“A fost greu foarte greu cu transportul public atunci când orașul a fost inundat, informațiile nu ajungeau la oamenii care au fost surprinși de inundații”, a povestit o studenta de 20 de ani, Amanda Ferreira.
Dificultatea de a găsi informații are o explicație: Franco da Rocha are în prezent doar două posturi de știri. Este considerat un “cvasi-deșert al știrilor” de cel mai recent studiu care măsoară numărul de mass-media din orașele braziliene.
Populația Braziliei este de 209 milioane. Greater São Paulo, regiunea mai largă din jurul orașului São Paulo, care cuprinde 39 de orașe, are o populație de 21,5 milioane de locuitori.
“Cunosc despre lucrurile care se întâmplă în Franco da Rocha de pe social media și, uneori, pe pagina de Facebook a consiliului local, există o mulțime de informații transmise prin cuvânt”, a spus Amanda.
Peste 1 milion de persoane din Greater São Paulo sunt expuse riscului de a nu avea nici un centru de știri care să acopere orașul lor. Cel puțin 10 municipalități au cel mult două posturi media (online, radio sau TV) care acoperă știrile locale.
Trei orașe nu au niciun fel de știri: Vargem Grande Paulista (50 mii de locuitori) în sud-est, Pirapora do Bom Jesus (18 mii), în vest, și Biritiba Mirim, un oraș de 31 mii de locuitori din est.
În regiunea Biritiba, există locații care nu sunt chiar “deserturi”, dar se apropie. “Am primit o mulțime de știri de către grupul Whatsapp din oraș. Deoarece orașul nu are ziare, am cumpărat Diário de Mogi (dintr-un oraș din apropiere) “, a declarat Maria Aparecida Nunes, pensionară în vârstă de 73 de ani, care a locuit în Biritiba timp de 30 de ani.
“Văd doar știri de la Ferraz pe Facebook. De obicei, verific cel mai mult pagina “Salve Ferraz” (Hey Ferraz) “, a comentat Juan Pedro Morales, analist de sisteme de 26 de ani.
“De obicei, nu citesc ziare, pentru că știu despre lucruri de la ceea ce spun oamenii și familia mea. Când se întâmplă ceva, mai ales dacă este rău, știrile se răspândesc repede “, a spus electricianul Gustavo Correa da Silva de 22 de ani.
“Aceasta înseamnă că populația este lăsată fără dreptul uman la informație”, spune Anghela. Ea a explicat că ancheta încearcă să picteze o imagine a situației globale din țară, astfel încât să se poată crea soluții pentru a încuraja crearea de proiecte jurnalistice locale.
Una dintre concluzii este legătura dintre lipsa de informații și lipsa unor servicii publice de bună calitate în aceleași orașe, precum și chestiunea veniturilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!